Zničená ulica v meste Buča. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajinci zlikvidovali príslušníkov 64. brigády, páchateľov zverstiev v Buči

08.08.2022, 16:33
Autor:
jhrjhr

Ukrajinská rozviedka už skôr zverejnila zoznam príslušníkov brigády, ktorá mesto okupovala. Uviedla v ňom celé mená, vojenské hodnosti i údaje z ich dokladov totožnosti.

Ukrajinské sily zlikvidovali príslušníkov 64. samostatnej motostreleckej brigády, ktorí sú považovaní za vinníkov mučenia, znásilňovania a zabíjania civilistov v Buči.

Uviedlo to oddelenie strategickej komunikácie ozbrojených síl Ukrajiny. Zverstvá v Buči vyvolali vo svete šok.

„Rusko zverejnilo fotografie zlikvidovaných okupantov zo 64. samostatnej motostreleckej brigády v Chabarovsku. Práve táto brigáda okupačnej armády sa podieľala na mučení Ukrajincov v Buči v Kyjevskej oblasti,“ napísala ukrajinská armáda na Telegrame. Ukrajinci zverejnili aj fotografiu z nástenky, na ktorej je vidieť fotky vojakov z brigády.

Ukrajinská rozviedka už skôr zverejnila zoznam príslušníkov 64. motostreleckej brigády, ktorá mesto okupovala. Uviedla v ňom celé mená, vojenské hodnosti i údaje z ich dokladov totožnosti.

Rusi získali Buču pod svoju kontrolu na začiatku invázie. Počas mesačnej okupácie sa podľa miestnych dopúšťali hrozivých zločinov. Na neozbrojených civilistov útočili tanky, ľudí popravovali na uliciach.

Rozsah zločinov dokladajú masové hroby odhalené satelitmi. Rusi popierajú, že by sa dopúšťali násilností, snímky z miesta a svedectvá preživších označili za umelé konštrukcie.

Dianie v Buči vyvolalo celosvetové pobúrenie. Americký prezident Joe Biden označil ruského prezidenta Vladimíra Putina za vojnového zločinca a povedal, že by mal skončiť vo funkcii.

EÚ uvalila sankcie na 45 dôstojníkov (v hodnostiach majora, podplukovníka a plukovníka) brigády, ktorých obvinila z podieľania sa na „zločinoch proti ľudskosti“ a „vojnových zločinoch“. Zo sankcionovaných osobitne zdôraznila úlohu veliteľa brigády, plukovníka Azatbeka Omurbekova, prezývaného „kvôli svojej priamej zodpovednosti za zabíjanie, znásilňovanie a mučenie“ v ukrajinskom meste za „mäsiara z Buče“.

01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 03 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 21:20