Bývalí prezident USA Donald Trump. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nové kolo primárok v USA prináša ďalšie úspechy kandidátov podporovaných Trumpom, veria jeho konšpirácií

03.08.2022, 16:55
Autor:
ČTKČTK

 

 

V utorkových primárkach v Spojených štátoch uspelo alebo smerovalo za úspechom viacero republikánskych kandidátov podporených bývalým prezidentom Donaldom Trumpom, ukázali dnes ráno neúplné výsledky z piatich amerických štátov.

Arizona sa stala šiestym štátom, kde voliči Republikánskej strany poslali do boja o post najvyššieho volebného činiteľa kandidáta popierajúceho Trumpovu porážku v prezidentských voľbách roku 2020. V ďalších súbojoch sa rozhodovalo o budúcnosti troch republikánov zo Snemovne reprezentantov, ktorí podporili druhú ústavnú žalobu na Trumpa.

Séria hlasovania pokračuje

Primárky sa v utorok okrem Arizony konali aj v Kansase, Michigane, Missouri a v štáte Washington. Bola to ďalšia fáza niekoľkomesačnej série hlasovania, v ktorých voliči republikánov a demokratov vyberajú, kto bude dve hlavné politické strany reprezentovať v novembrových voľbách do štátnych úradov a oboch komôr Kongresu.

Jednou z veľkých tém tohtoročných primárok je pokračujúci Trumpov vplyv v Republikánskej strane a sila jeho konšpiračnej teórie o tom, že predvlaňajšie voľby prehral kvôli rozsiahlym podvodom.

image

Súd poslal Texasana za útok na Kapitol na sedem rokov a tri mesiace do väzenia

Trump po odchode z Bieleho domu zostáva politicky aktívny a v bojoch o republikánsku nomináciu podporil viac ako 200 kandidátov naprieč USA, prevažne takých, ktorí sa prihlásili k jeho "veľkej lži" o zmanipulovaných voľbách.

Niekoľko ich v utorok kandidovalo v Arizone, okrem iného v primárkach k voľbe takzvaného štátneho tajomníka, čo je činiteľ dohliadajúci na organizovanie volieb. Republikánsku nomináciu získal Trumpom podporený štátny zákonodarca Mark Finchem, ktorý bol výrazne zapojený do kampane za zvrátenie výsledkov predvlaňajšej prezidentskej voľby a 6. januára 2021 sa zúčastnil násilného protestu pri washingtonskom Kapitole.

image

Podnikateľka a modelka Ivana Trumpová: Po každom údere sa ešte viac zatvrdila

Republikáni už predtým poslali kandidátov spochybňujúcich víťazstvo demokrata Joea Bidena do volieb štátnych tajomníkov v Alabame, Indiane, Michigane, Nevade a Novom Mexiku, na znepokojenie odborníkov na demokraciu a volebné právo.

Trumpova podpora mnohým pomohla

V Arizone uspel tiež Trumpov favorit na post vo federálnom Senáte Blake Masters, ktorý tiež šíril konšpiračné teórie o prezidentskej voľbe i následných nepokojoch v sídle Kongresu. Podľa denníka The New York Times svoju kampaň postavil na "militarizácii" americko-mexickej hranice, pričom hovoril o sprisahaní s cieľom navyšovať imigráciu do USA.

Po volebnej noci stále nebol objasnený súboj republikánov o nomináciu do guvernérskej voľby. Na čele priebežných výsledkov bola zo začiatku právnička Karrin Taylorová Robsonová, avšak po polnoci miestneho času ju predbehla niekdajšia televízna moderátorka Kari Lakeová kandidujúca s podporou Trumpa. 

Postupne sa dostala do skoro dvojbodového vedenia a experti podľa spravodajského webu Axios očakávali, že zvyšné nespočítané hlasy len posilnia pozíciu Lakeovej. Tá sa vyhlásila za víťazku ešte predtým, ako sa dostala do vedenia.

image

Biden vyčítal Trumpovi nedostatok odvahy na zastavenie útoku na Kapitol

Lakeová patrí k radikálnym stúpencom volebnej konšpiračnej teórie: Opakovane označuje posledné prezidentské voľby za "ukradnuté", hoci pre to nie sú žiadne dôkazy, a Bidena nazvala "nelegitímnym prezidentom". V jesennej voľbe by sa stretla s doterajšou demokratickou štátnou tajomníčkou Katie Hobbsovou.

Pomsta za nenapadnutie výsledku pred dvoma rokmi

Za obzvlášť symbolickú potom denník New Yourk Times označil prehru doterajšieho predsedu arizonskej snemovne Rustyho Bowersa v boji o post štátneho senátora. Bowers predvlani odmietol zasiahnuť do potvrdzovania výsledku prezidentskej voľby a nedávno svedčil v Kongrese o nátlaku, ktorý v tomto smere vyvíjal Trumpov tím.

V utorok ho jasne porazil bývalý štátny senátor David Farnsworth, ktorý si osvojil falošné tvrdenia o Trumpovej porážke a získal exprezidentovu podporu.

Mimo Arizony boli ostro sledované súboje, v ktorých bojovali o možnosť obhajovať mandát traja republikánski kongresmani, ktorí vlani podporili tzv. impeachment Trumpa za jeho podiel na nepokojoch v Kapitole.

Peter Meijer z Michiganu v tejto snahe podľa všetkého neuspel, keď médiá po sčítaní asi polovice hlasov označili za víťaza Johna Gibbsa. Toho okrem bývalého republikánskeho prezidenta podporovalo aj kampaňové krídlo Demokratickej strany, ktoré tento rok vo viacerých republikánskych primárkach pomáhalo radikálnejším kandidátom v nádeji, že budú slabšími súpermi v novembrových voľbách. Taktika, ktorá posilňuje popieračov výsledku predvlaňajších volieb, žne kritiku aj z radov demokratických kongresmanov, napísal minulý týždeň web Politico.

V podobnej situácii ako Meijer boli tiež Jaime Herrera Beutler a Dan Newhouse v štáte Washington. Táto dvojica si však v neúplných výsledkoch držala istý náskok na republikánskych konkurentov. Podľa agentúry AP bolo príliš skoro na určenie víťazov, pretože vo Washingtone sa voľby konajú korešpondenčne, čo spomaľuje sčítavanie hlasov.

image

Odmietol sa dištancovať. Trump zo svojho prejavu po útoku na Kapitol vyškrtol časť o stíhaní výtržníkov

Cyklus primárok sa tri mesiace pred všeobecnými voľbami pomaly blíži ku svojmu koncu. Stranícke hlasovania má stále pred sebou 15 amerických štátov, z ktorých väčšina ich usporiada do konca mesiaca. Ešte tento týždeň sa konajú primárky v Tennessee, budúci týždeň potom v ďalších štyroch štátoch.

01 - Modified: 2022-08-01 21:48:10 - Feat.: 1 - Title: Súd poslal Texasana za útok na Kapitol na sedem rokov a tri mesiace do väzenia 02 - Modified: 2022-07-29 09:45:39 - Feat.: 1 - Title: Manžel Ivanky Trumpovej píše o tyranskom správaní personálneho šéfa Bieleho domu 03 - Modified: 2022-07-26 04:36:08 - Feat.: 1 - Title: Biden vyčítal Trumpovi nedostatok odvahy na zastavenie útoku na Kapitol 04 - Modified: 2022-07-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podnikateľka a modelka Ivana Trumpová: Po každom údere sa ešte viac zatvrdila
01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:52