Britský premiér Boris Johnson podal demisiu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nefungujú ani základné veci. Britské zdravotníctvo čelí bezprecedentnej personálnej kríze

25.07.2022, 08:38
Autor:
ČTKČTK

Podľa britských poslancov v nemocniciach chýba 12-tisíc lekárov a viac ako 50-tisíc zdravotných sestier a pôrodných asistentiek a vláda nemá "žiadny vierohodný plán", ako situáciu zlepšiť.

Britský štátny zdravotnícky systém NHS čelí najväčšej personálnej kríze v histórii, ktorá už ohrozuje aj pacientov. Vyplýva to zo správy parlamentného výboru pre zdravotníctvo a sociálnu starostlivosť, o ktorej informovala televízia Sky News.

Podľa britských poslancov v nemocniciach chýba 12-tisíc lekárov a viac ako 50-tisíc zdravotných sestier a pôrodných asistentiek a vláda nemá "žiadny vierohodný plán", ako situáciu zlepšiť.

Zákonodarcovia v dokumente upozorňujú, že pôrodné služby sú pod neudržateľným tlakom; len za posledný rok skončilo 552 pôrodných asistentiek. Praktických lekárov, ktorí pracujú na plný úväzok, je o 700 menej ako pred tromi rokmi.

Kritika Johnsonovej vlády

Podľa prognóz bude potrebné, aby vláda do začiatku budúceho desaťročia vytvorila ďalších 475-tisíc pracovných miest v zdravotníctve. Potrebných je aj 490-tisíc pracovných miest v sociálnej starostlivosti.

"Tvárou v tvár tejto situácii vláda prejavuje výraznú neochotu rozhodne konať," uvádzajú poslanci v správe. Kabinet premiéra Borisa Johnsona podľa nich dosiahol určitý pokrok v snahe prijať viac zdravotných sestier. Zrejme nesplní svoj cieľ prijať ďalších 6-tisíc praktických lekárov.

"Pretrvávajúci nedostatok personálu v NHS teraz predstavuje vážne riziko pre bezpečnosť personálu a pacientov, a to ako v oblasti bežnej, tak aj akútnej starostlivosti," píšu poslanci v správe. Zdravotná starostlivosť je podľa nich v dôsledku personálnej krízy nákladnejšia, pretože pacientom sa liečba dostane neskôr, keď už sú ich ochorenia rozvinutejšie a závažnejšie.

NHS tiež podľa správy prichádza o "milióny" odpracovaných dní kvôli chorobám zamestnancov, ktorí trpia úzkosťami, stresom a depresiami.

"Výsledkom je, že mnoho vyčerpaných zamestnancov zvažuje odchod; pokiaľ tak urobia, tlak na ich kolegov sa ešte zvýši," uvádza správa. Podľa dokumentu nefungujú základné veci, ako je prístup k teplému jedlu a pitiu v práci či flexibilný pracovný čas.

Najväčšia kríza zdravotného systému

Podľa poslancov je tiež potrebné zlepšiť napríklad odmeňovanie pracovníkov v sociálnej starostlivosti, aby sa zabránilo odchodu ďalších ľudí.

Predseda výboru pre zdravotníctvo a sociálnu starostlivosť a konzervatívny poslanec Jeremy Hunt uviedol, že krajina čelí "najväčšej kríze pracovných síl v histórii NHS a sociálnej starostlivosti".

Hovorca ministerstva zdravotníctva a sociálnej starostlivosti tvrdí, že zamestnancov pribúda, a to "o viac ako 4-tisíc lekárov a 9 600 sestier oproti minulému roku".

Vo vyhlásení ďalej napísal, že pre pôrodnícke služby je pripravený nábor za 95 miliónov libier a 500 miliónov libier je vyčlenených na rozvoj sociálnych pracovníkov, "okrem iného prostredníctvom vzdelávacích príležitostí a nových kariérnych ciest".

01 - Modified: 2024-04-18 14:45:15 - Feat.: - Title: Princ William sa vrátil k oficiálnym povinnostiam, pomáhal v kuchyni na charitatívnom podujatí 02 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 03 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 04 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 05 - Modified: 2024-04-17 10:25:11 - Feat.: - Title: Predstavitelia britskej a nemeckej diplomacie sú v Izraeli, budú rokovať o situácii na Blízkom východe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:24