Ilustračná fotografia. Zdroj: Reuters
StoryEditor

Už žiadne spochyňovanie. Senátori navrhujú zmeny zákona o potvrdzovaní prezidentských volieb v USA

21.07.2022, 10:22
Autor:
ČTKČTK
  • Archaická norma pochádza z roku 1887.
  • Úloha viceprezidenta má byť len symbolická.
  • Pod návrhom je podpísaných 16 senátorov.

Skupina amerických senátorov so zástupcami oboch politických strán v stredu predložila plán reformy "archaického a nejednoznačného" zákona, ktorým sa riadi schôdza Kongresu prerokúvajúca výsledky prezidentských volieb.

Navrhované zmeny normy z roku 1887 by okrem iného sťažili napadnutie výsledkov z jednotlivých štátov a špecifikovali by, že viceprezident je pri sčítaní takzvaných voliteľných hlasov len akýmsi moderátorom. Iniciatíva, ktorá má reálnu šancu na úspech, reaguje na snahy Donalda Trumpa zablokovať potvrdenie svojej porážky po voľbách z roku 2020.

Zákon dáva priestor námietkam

"Zákon o volebnom sčítaní", ako znie názov 135 rokov starej normy, obsahuje pravidlá poslednej fázy prezidentských volieb v USA.

Tou je spoločná schôdza oboch komôr Kongresu niekoľko týždňov po hlasovacom dni, na ktorej sa sčítajú hlasy voliteľov odrážajúce vôľu ľudu v jednotlivých štátoch.

Zákonodarcovia síce môžu pri tejto príležitosti vzniesť námietky, prerokovanie volieb však bolo dlho považované za obyčajnú formalitu.

Zažitým systémom otriasol vývoj po posledných prezidentských voľbách, keď sa porazený Trump zameral na schôdzu Kongresu konanú 6. januára 2021 v rámci svojej snahy zneplatniť výsledok, ktorý nepravdivo vykresľoval ako podvodný.

Šéf Bieleho domu vyzýval svojho viceprezidenta Mikea Penca, aby odmietol započítať voliteľov z niektorých štátov, zatiaľ čo jeho spojenci z radov republikánskych kongresmanov pripravovali vznášanie námietok.

Trumpove snahy boli nakoniec neúspešné a Kongres potvrdil víťazstvo demokrata Joea Bidena, hoci do sídla zákonodarného zboru vtrhol dav prezidentových priaznivcov a desiatky republikánov hlasovali proti započítaniu výsledkov z dvoch štátov.

Viceprezident má byť prítomný len symbolicky

Skupina senátorov teraz presadzuje, aby v príslušnom zákone bolo jasne povedané, že úloha viceprezidenta je pri uvedenej procedúre len symbolická, píše web Politico.

Viceprezident USA má zároveň funkciu predsedu Senátu a predsedá tiež volebným schôdzam Kongresu; odborníci vrátane niekdajšieho Penceovho právneho poradcu Grega Jacoba sa však zhodujú v názore, že viceprezident nemôže do výsledkov prezidentskej voľby zasahovať.

Predložená reforma sa týka aj druhého bodu, ktorého chcel Trump so svojimi spojencami využiť, teda námietok zo strany zákonodarcov.

image

ANALÝZA: Naši obľúbení autokrati. Ropa ženie Bidena späť k „saudským vyvrheľom“

Aktuálne stačí hlas jedného člena Snemovne reprezentantov a jedného člena Senátu, aby sa o námietke muselo rokovať a hlasovať, podľa nového návrhu by sa tento prah zvýšil na 20 percent členov jednej aj druhej komory.

Senátori navrhujú tiež ďalšie úpravy napríklad s cieľom zabezpečiť, že "Kongres dokáže identifikovať jediný, preukazný zoznam voliteľov z každého štátu", čo je zrejme reakcia na falošné zoznamy voliteľov z posledných volieb.

"Naša medzistranícka skupina od začiatku zdieľala víziu navrhnúť legislatívu s cieľom napraviť nedostatky archaického a nejednoznačného zákona o volebnom sčítaní z roku 1887," uviedli v spoločnom vyhlásení strojcovia návrhu po mesiacoch vyjednávaní.

Stará norma bola viackrát zneužitá

Podľa denníka The New York Times prijatie návrhu nemôže zaručiť, že sa v budúcnosti udalosti vlaňajšieho 6. januára nebudú opakovať.

Avšak "jeho autori veria, že úprava zastaraného zákona, zvlášť ustanovenia týkajúce sa úlohy viceprezidenta, by mohli od takýchto snáh odrádzať a sťažiť akékoľvek narušenie sčítacieho procesu," pokračuje list.

Podľa republikánskej senátorky Susan Collinsovej boli pravidlá tohto procesu zneužívané opakovane, avšak vlaňajšie "násilné vniknutie" do Kapitolu upozornilo na "naliehavú potrebu reformy".

image

Niekoľko demokratov z Kongresu skončilo vo väzbe po proteste na najvyššom súde

Okrem Collinsovej je pod návrhom podpísaných ďalších 15 senátorov vrátane ďalších ôsmich republikánov.

Vzhľadom na tieto čísla by návrh mohol v Senáte, rozdelenom medzi 50 demokratov a 50 republikánov, uspieť. Na prekonanie obštrukcií by bolo potrebných 60 hlasov a tým pádom podpora aspoň desiatich republikánov. 

Líder republikánskych senátorov Mitch McConnell, ktorý nie je medzi 16 tvorcami reformy, podľa verejnoprávneho rozhlasu NPR v minulosti naznačil, že je otvorený aktualizácii volebného zákona.

01 - Modified: 2022-07-20 14:39:34 - Feat.: 1 - Title: USA pošlú Ukrajincom ďalšie špičkové raketomety, budú ich mať už 16 02 - Modified: 2022-07-19 21:40:00 - Feat.: 1 - Title: Niekoľko demokratov z Kongresu skončilo vo väzbe po proteste na najvyššom súde 03 - Modified: 2022-07-19 20:25:00 - Feat.: 1 - Title: Bidenovci v Bielom dome privítali prvú dámu Ukrajiny Olenu Zelenskú 04 - Modified: 2022-07-19 17:21:14 - Feat.: 1 - Title: Súd v USA odmietol žiadosť Bannonovho právnika o odročenie pojednávania
01 - Modified: 2024-05-07 12:08:32 - Feat.: - Title: Republikáni vyzvali Bidena, aby zablokoval spoluprácu EDF s ruským Rosatomom. Putin by získal financie 02 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 03 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 04 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 17:05