Prezident Vladimir Putin. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Putin varoval EÚ pred ďalším klesaním dodávok plynu. Súčasne ju vysmial, že sa spoliehala na zelenú energiu

20.07.2022, 06:46
Autor:
TASRTASR

Ruský prezident tiež povedal, že Gazprom musí koncom júla odstaviť ďalšiu turbínu kvôli oprave, a ak sa tá, ktorú poslali do Kanady, nevráti včas, tok plynu sa ešte viac zmenší.

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok oznámil, že plynárenská spoločnosť Gazprom je ochotná "úplne" splniť všetky svoje povinnosti. Podľa tlačovej agentúry AP Putin však tiež povedal, že je to chyba Západu, že sa tok ruského zemného plynu k európskym zákazníkom zmenšil, a varoval, že dodávky môžu slabnúť aj ďalej.

Putinove výroky vytvárajú ešte väčší tlak na Európsku úniu, ktorá sa obáva, že Rusko môže zastaviť dodávky plynu, aby spôsobilo v zime v Európe ekonomickú a politickú spúšť.

Použitie Nordstreamu 2

Putin povedal ruským novinárom v utorok v Teheráne, kde mal rozhovory s lídrami Iránu a Turecka, že ak sa rýchlo nevráti opravená turbína pre kompresorovú stanicu plynovodu Nord Stream 1, množstvo plynu prúdiaceho cez tento plynovod do Nemecka klesne ďalej zo 60 miliónov na 30 miliónov kubických metrov denne, teda približne o jednu pätinu kapacity.

image

Putin oznámil, že plynárenský gigant Gazprom si "úplne" splní povinnosti

Ruský prezident dodal, že Rusko môže použiť nedávno dokončený plynovod Nord Stream 2, ktorý nikdy nebol uvedený do prevádzky, ale Putin poznamenal, že pôjde iba na polovicu svojej kapacity, pretože zvyšok sa využíva pre domáce potreby.

Putin sa v Teheráne vyjadril posmešne na adresu Západu, ktorý sa snaží znížiť svoju závislosť od fosílnych palív a prejsť na zelenú energiu.

"Sú to veľkí experti v oblasti netradičných vzťahov a v oblasti energie, rozhodli sa prejsť aj na netradičné druhy energie - slnko a vietor. Oni si sami všetko zatvárajú a potom hľadajú niekoho, koho by mohli za to obviniť - bolo by to na smiech, keby to nebolo smutné," povedal Putin.

Sankcie na ruskú ropu

Lídri EÚ sa v máji dohodli, že do konca tohto roka zastavia väčšinu dovozu ruskej ropy, a to v rámci bezprecedentných sankcií, ktoré uvalili na Moskvu za jej napadnutie Ukrajiny.

Ruský líder v tomto zmysle varoval Západ, že jeho plán zastropovať ceny ruskej ropy, v rámci uvalených sankcií, destabilizuje svetový trh s ropou a spôsobí prudké zvýšenie cien.

Zákaz EÚ sa však netýka ruského zemného plynu, pretože 27-členná Únia je od neho závislá - je potrebný v továrňach, na výrobu elektriny a na vykurovanie domácností.

image

Bloomberg: Koniec ruského plynu môže znížiť HDP Únie až o 1,5 percenta

Ruský štátom ovládaný plynárenský podnik Gazprom však minulý mesiac znížil dodávky plynu cez plynovod Nord Stream 1 do Nemecka o 60 percent a ako dôvod uviedol technické problémy, keďže turbína, ktorú firma Siemens poslala do Kanady na opravu, sa nemohla Rusku vrátiť kvôli sankciám.

Kanada a Nemecko sa potom dohodli na návrate turbíny, ale Putin v utorok vyhlásil, že Gazprom stále nedostal príslušné dokumenty.

Putin tiež povedal, že Gazprom musí koncom júla odstaviť ďalšiu turbínu kvôli oprave, a ak sa tá, ktorú poslali do Kanady, nevráti včas, tok plynu sa ešte viac zmenší.

image

Kanada ustúpila, vráti turbínu pre Nord Stream 1. Kyjev s protestmi neuspel

Dovoz obilnín

Ruský prezident novinárom v Teheráne tiež povedal, že Západ musí zrušiť obmedzenia uvalené na vývoz ruského obilia. "My zariadime vývoz ukrajinského obilia, ale zároveň vychádzame z faktu, že budú zrušené všetky obmedzenia súvisiace s leteckým exportom ruského obilia," uviedol Putin.

Ruská invázia na Ukrajine zastavila dodávky pšenice a ďalších obilnín z Ukrajiny, ktorá patrí medzi ich najväčších vývozcov na svete. To vyvolalo obavy z celosvetového nedostatku potravín.

Ceny obilnín v Afrike, najchudobnejšom kontinente sveta, prudko stúpli práve preto, že klesol vývoz z Ukrajiny. Zvýšenie cien ešte viac zhoršilo dopady vojny a klimatických zmien a spôsobilo obavy zo sociálnych nepokojov.

OSN uviedla, že Afrika čelí "bezprecedentnej" kríze zapríčinenej vojnou.

image

Varšava a Kyjev riešia hádanku, ako dostať z Ukrajiny čo najviac obilia. Veľká dohoda je na spadnutie

01 - Modified: 2022-07-20 05:03:14 - Feat.: 1 - Title: Putin oznámil, že plynárenský gigant Gazprom si "úplne" splní povinnosti 02 - Modified: 2022-07-18 20:21:30 - Feat.: 1 - Title: Bloomberg: Koniec ruského plynu môže znížiť HDP Únie až o 1,5 percenta 03 - Modified: 2022-07-18 16:54:08 - Feat.: 1 - Title: Nemecký Uniper a RWE dostali od Gazpromu oznámenie o nemožnosti plniť záväzky 04 - Modified: 2022-07-18 14:59:05 - Feat.: 1 - Title: Pochmúrne výhľady Európy 05 - Modified: 2022-07-18 14:42:38 - Feat.: 1 - Title: Zásah vyššej moci od Gazpromu sa dotýka nemeckého Uniperu. Ten sa dištancuje pre jeho neskorú účinnosť 06 - Modified: 2022-07-18 14:41:44 - Feat.: 1 - Title: Gazprom v júni vyhlásil stav vyššej moci na dodávky plynu do EÚ. Pravdepodobne ide o plynovod Nord Stream 1
01 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 02 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 03 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 04 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 05 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:17