KK5 Palaiochori - Na snímke trosky nákladného lietadla typu Antonov An-12 po páde v gréckej obci Palaiochori v nedeľu 17. júla 2022. Na severovýchode Grécka sa v sobotu neskoro večer zrútilo nákladné lietadlo, zahynulo všetkých osem členov posádky. Podľa očitých svedkov lietadlo ešte vo vzduchu začalo horieť a po náraze bolo počuť výbuchy. Lietadlo smerovalo zo Srbska do Jordánska. Požiadalo o povolenie núdzovo pristáť na letisku v gréckom meste Kavala, ale manéver už nestihlo dokončiť. Išlo o stroj typu Antonov An-12 sovietskej výroby so štyrmi turbovrtuľovými motormi, ktorý prevádzkovala ukrajinská letecká prepravná spoločnosť Meridian. FOTO TASR/AP Debris of an Antonov cargo plane is seen in Palaiochori village in northern Greece, Sunday, July 17, 2022, after it reportedly crashed Saturday near the city of Kavala. The An-12, a Soviet-built turboprop aircraft operated by the Ukrainian cargo carrier Meridian, crashed late Saturday as Greek Civil Aviation authorities said the flight was heading from Serbia to Jordan. (AP Photo/Giannis Papanikos) SNÍMKA: Giannis PapanikosSNÍMKA: Giannis Papanikos
StoryEditor

Grécko sa obráti na Srbsko so sťažnosťou. Nepáči sa mu postup vo veci zrúteného lietadla s muníciou

18.07.2022, 11:47
Autor:
TASRTASR

Lietadlo Antonov An-12 odštartovalo v sobotu večer zo srbského mesta Niš a zrútilo sa neďaleko gréckeho mesta Kavala.

Grécka vláda plánuje diplomatickou cestou vyjadriť protest proti postupu Srbska, čo sa týka sobotnej havárie ukrajinského nákladného lietadla prevážajúceho 11,5 tony srbskej munície vyvážanej do Bangladéša. TASR správu prezvala z agentúry DPA.

Grécky veľvyslanec sa plánuje obrátiť na srbské ministerstvo zahraničných vecí so sťažnosťou týkajúcou sa skutočnosti, že Belehrad včas neinformoval Atény o náklade ani o presnom cieli havarovaného lietadla, napísali v pondelok noviny Kathimerini s odvolaním sa na grécke diplomatické kruhy.

Lietadlo Antonov An-12 odštartovalo v sobotu večer zo srbského mesta Niš a zrútilo sa neďaleko gréckeho mesta Kavala. Pri havárii zomrelo všetkých osem členov posádky. Na palube stroja ukrajinskej prepravnej spoločnosti Meridian boli osvetľujúce mínometné strely a výcvikové míny súkromnej srbskej spoločnosti Valir, ktoré kupovalo bangladéšske ministerstvo obrany.

Atény tvrdia, že srbskej strane trvalo niekoľko hodín, kým poskytla presné informácie o obsahu a cieli lietadla. V dôsledku toho panoval na mieste nešťastia chaos. Po náraze ešte niekoľko hodín nasledovali výbuchy a okolím sa šírili štipľavé výpary. Do nemocnice previezli s ťažkosťami s dýchaním dvoch hasičov.

image

V Grécku havarovalo ukrajinské lietadlo. Viezlo tony munície, ktorá vybuchovala dve hodiny

Úrady nariadili obyvateľom oblasti, aby neotvárali okná a nevychádzali von, keďže nebolo jasné, čo sa na palube stroja nachádzalo. V nedeľu dopoludnia rozsah toxického nebezpečenstva preskúmala špeciálna armádna jednotka a následne boli vydané varovania zrušené.

Lietadlo, ktoré malo mať medzipristátia v Jordánsku a Saudskej Arábii, hlásilo nad severnou oblasťou Egejského mora problémy s jedným z motorov a požiadalo o povolenie núdzovo pristáť. Nasmerovali ho na letisko v gréckom meste Kavala, kam sa však už nedostalo. Zrútilo sa okolo 23.00 h do poľa medzi dvoma dedinami asi 40 kilometrov od medzinárodného letiska v Kavale.

01 - Modified: 2022-07-17 09:27:24 - Feat.: 1 - Title: V Grécku havarovalo ukrajinské lietadlo. Viezlo tony munície, ktorá vybuchovala dve hodiny
01 - Modified: 2024-04-25 08:40:42 - Feat.: - Title: GALÉRIA Atény zahalil piesok zo Sahary. Mesto vyzerá ako kolónia na Marse 02 - Modified: 2024-04-24 21:48:19 - Feat.: - Title: Krajne pravicová strana Sparťania nesmie kandidovať v eurovoľbách v Grécku 03 - Modified: 2024-04-24 12:56:02 - Feat.: - Title: Grécky poslanec mal udrieť svojho kolegu, bol suspendovaný. Predseda parlamentu chce podať trestné oznámenie 04 - Modified: 2024-04-23 19:41:38 - Feat.: - Title: Grécko postihlo nové znečistenie saharským prachom, viditeľnosť je obmedzená 05 - Modified: 2024-04-23 18:30:25 - Feat.: - Title: Obnova Grécka po ničivých povodniach bude stáť viac ako tri miliardy eur
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 01:03