StoryEditor

Eurokomisia rozhodla: Litva musí umožniť tranzit tovaru do Kaliningradu po železnici. Vilnius ortieľ víta

14.07.2022, 15:06
Autor:
TASRTASR

Brusel vydal toto usmernenie po tom, čo Litva v júni zakázala prepravu sankcionovaného tovaru z Ruska do jeho exklávy aj po železnici.

Európska komisia v stredu vydala nové usmernenie ohľadom sankcií na dovoz tovaru do ruskej exklávy Kaliningrad, obkolesenej členskými štátmi EÚ, zo zvyšku Ruskej federácie.

Brusel vydal nové usmernenie po tom, čo Litva v júni zakázala prepravu sankcionovaného tovaru z Ruska do jeho exklávy aj po železnici. Rusko nazvalo tento krok Litvy „blokádou“, pričom pohrozilo použitím „nediplomatických“ opatrení.

Vysvetlenie sankčných podmienok

Z nového usmernenia vyplýva, že Litva musí umožniť tranzit ruského tovaru do Kaliningradskej oblasti po železnici, pričom sankcie sa vzťahujú na cestnú dopravu. Z Bruselu o tom informuje spravodajca TASR Jaromír Novak.

„Cestný tranzit tovarov podliehajúcich sankciám prostredníctvom ruských prepravcov nie je podľa opatrení EÚ povolený. Tento zákaz sa nevzťahuje na železničnú dopravu,“ píše sa vo vyhlásení Komisie s tým, že po železnici sa do Kaliningradskej oblasti môžu z Ruska prepravovať iba nevyhnutné tovary.

image

Bez alkoholu aj stavebných materiálov. Litva obmedzila tranzit ďalšieho tovaru do Kaliningradu

Členské štáty EÚ, ktorých sa usmernenie týka, musia zabezpečiť, aby objem prepravovaných tovarov do Kaliningradu ostal v rámci priemeru predchádzajúcich troch rokov. Členské štáty majú taktiež dbať na to, aby pri tom nedošlo k obchádzaniu sankcií.

„Tranzit sankcionovaného vojenského tovaru a techniky a tovarov s dvojakým použitím je úplne zakázaný, a to bez ohľadu na spôsob dopravy,“ uvádza sa v oznámení eurokomisie.

Európska komisia v tejto súvislosti zdôraznila význam monitorovania obojsmerných obchodných tokov medzi Ruskom a Kaliningradskou oblasťou, aby sa sankcionované tovary nedostali na colné územie EÚ.

Hovorca komisie Eric Mamer v reakcii na otázky novinárov, či sa EÚ dohodla s Ruskom na tranzite ruských tovarov cez Litvu do Kaliningradu, ako to tvrdia niektoré ruské médiá, vyhlásil, že takáto dohoda neexistuje.

image

EÚ sa chystá odblokovať prepravu tovaru z Ruska do Kaliningradu​, píšu ruské médiá

Vilnius rozhodnutie víta

Litovské ministerstvo zahraničných vecí v stredu večer nové usmernenie Európskej komisie privítalo.

Litva podľa vyhlásenia ministerstva nebude ignorovať „pozície a hodnotenia“ svojich partnerov. Zatiaľ však neoznámila, kedy opäť umožní tranzit do Kaliningradskej oblasti.

„Sme si vedomí, že jedným z cieľov Kremľa je rozdeliť transatlantickú jednotu. Litva ostane verná transatlantickému partnerstvu a bude sa riadiť jednotnou a koordinovanou politikou Európskej únie,“ vyhlásilo litovské ministerstvo zahraničných vecí.

Pripustilo však, že usmernenie Európskej komisie „môže vytvárať nesprávny dojem, že transatlantické spoločenstvo zmierňuje svoju pozíciu a sankčnú politiku voči Rusku“.

Ministerstvo zároveň prisľúbilo, že litovské orgány budú preverovať tranzit ruských tovarov cez svoje územie s cieľom zabezpečiť riadne fungovanie sankčného režimu. Litva si pritom „vyhradzuje právo jednostranne zabrániť pokusom o obídenie sankcií“.

image

"Blokovaný" Kaliningrad ďalším bodom stretu. Moskva hrozí Vilniusu aj Európe

Podľa bývalého litovského premiéra a v súčasnosti poslanca Európskeho parlamentu Andriusa Kubiliusa bude Kremeľ teraz zrejme stupňovať tlak na Brusel aj pobaltské štáty.

„Od začiatku sme varovali, že najväčšie nebezpečenstvo je, ak bude mať Kremeľ pocit, že sa mu podarilo vystrašiť Európsku komisiu,“ povedal Kubilius v rozhlasovom vysielaní LRT.

Dodal, že Moskva sa môže pokúsiť zatlačiť na otvorenie úplne voľného tranzitu do Kaliningradskej oblasti.

01 - Modified: 2022-07-13 12:01:03 - Feat.: 1 - Title: EÚ sa chystá odblokovať prepravu tovaru z Ruska do Kaliningradu​, píšu ruské médiá 02 - Modified: 2022-07-11 12:55:11 - Feat.: 1 - Title: Putin plánuje opatrenia voči Litve. Diskutoval o nich na stretnutí s Lukašenkom 03 - Modified: 2022-07-11 10:08:22 - Feat.: 1 - Title: Bez alkoholu aj stavebných materiálov. Litva obmedzila tranzit ďalšieho tovaru do Kaliningradu 04 - Modified: 2022-07-08 16:04:41 - Feat.: 1 - Title: Už to trvá pridlho. Rusko varovalo Litvu a EÚ pred tvrdými opatreniami kvôli Kaliningradu 05 - Modified: 2022-07-08 14:43:24 - Feat.: 0 - Title: Český expert pre HN: Putin sa snaží zabrániť, aby sa západné zbrane dostali na frontovú líniu
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 04 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:17