Utečenci z Ukrajiny na hraničnom priechode vo Vyššnom Nemeckom. FOTO: TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Príchod utečencov z Ukrajiny na Slovensko opadol, obmedzujeme veľkokapacitné centrá

04.07.2022, 11:18
Autor:
ČTKČTK

V reakcii na spomínaný vývoj Slovensko rozhodlo o uzavretí veľkokapacitných centier na pomoc utečencom v Žiline a v Humennom.

Príliv utečencov na Slovensko z vojnou zasiahnutej Ukrajiny opadol. Bratislava v reakcii postupne obmedzuje prevádzku veľkokapacitných centier, v ktorých na jednom mieste poskytuje rôznu pomoc ukrajinským utečencom. Vyplýva to z informácií slovenského ministerstva vnútra.

Uzavretie centier

Krátko po februárovej invázii Ruska na Ukrajinu žiadalo na Slovensku o poskytnutie útočiska aj niekoľko tisíc utečencov denne, v poslednom období tak robia nanajvýš stovky ľudí.

Napríklad cez uplynulý víkend žiadosť o dočasné útočisko, ktoré umožňuje napríklad prístup na pracovný trh a k zdravotnej starostlivosti na Slovensku, podalo len 24 osôb. Za celý minulý týždeň slovenské úrady zaznamenali zhruba tisíc nových žiadateľov.

V reakcii na spomínaný vývoj Slovensko najnovšie rozhodlo o uzavretí veľkokapacitných centier na pomoc utečencom v Žiline a v Humennom.

Utečenci sa budú môcť naďalej registrovať na oddeleniach cudzineckej polície, v prevádzke zostalo veľkokapacitné centrum v Michalovciach nedalo hraníc s Ukrajinou.

Tieto centrá boli predtým zriadené po celej krajine v záujme registrácie utečencov a poskytovania ďalších foriem pomoci. Podľa ministerstva vnútra pre prípad zvýšenia počtu vojnových utečencov sú veľkokapacitné centrá pripravené obnoviť svoju činnosť v krátkom čase.

Na Slovensko vstúpilo okolo 575-tisíc ľudí

Slovensko od začiatku marca udelilo dočasné útočisko vyše 84-tisíc ľuďom. Od ruskej invázie do susednej krajiny vstúpilo na Slovensko z Ukrajiny okolo 575-tisíc ľudí.

Mnohí z nich smerovali do ďalších európskych krajín vrátane Česka, ďalšie skupiny ukrajinských utečencov sa podľa slovenských médií medzitým vrátili do vlasti.

Už v máji viac ľudí cestovalo zo Slovenska na Ukrajinu ako v opačnom smere a podobný vývoj slovenské úrady hlásili aj v uplynulých dňoch.

Na Slovensku v júni pracovalo viac ako 9-tisíc ukrajinských utečencov. Na konci mája navštevovalo materské, základné alebo stredné školy na Slovensku vyše 10-tisíc detí utečencov.

01 - Modified: 2024-04-16 04:37:34 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov bude hlasovať o pomoci pre Ukrajinu aj Izrael 02 - Modified: 2024-04-15 14:48:54 - Feat.: - Title: Úspech Izraela pri obrane pred Iránom naznačuje aj možnosti Ukrajiny, vraví šéf ukrajinskej diplomacie Kuleba 03 - Modified: 2024-04-15 10:00:38 - Feat.: - Title: Líder snemovne USA chce hlasovať o pomoci Izraelu, plány o Ukrajine nevyjasnil 04 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Vojenský expert: Zástupcovia západných zbrojoviek si na Ukrajine podávajú ruky, Rusi sa v boji zlepšili 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 08:35