Hasiči sa snažia uhasiť požiar zničenej budovy v meste Lysyčansk v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Pád Lysyčansku je pre Moskvu prielom, bude základňou pre ďalší postup, píšu médiá

03.07.2022, 22:22
Autor:
ČTKČTK

Dobytie kľúčového Lysyčansku znamená pre Moskvu prielom, mesto poslúži ruským vojskám ako základňa pre ďalší postup, zhodujú sa zahraničné médiá.

Stiahnutím ukrajinských jednotiek z mesta bitka o Donbas ani zďaleka nekončí, pád Lysyčansku naopak Rusko posúva bližšie k prevzatiu kontroly nad celým regiónom - jednému z cieľov, ktoré si Moskva na začiatku invázie vytýčila.

image

Rusi dobyli Lysyčansk a celú Luhanskú oblasť, oznámila Moskva. Ukrajina to poprela

Moskva dnes oznámila, že jej sily východoukrajinský Lysyčansk plne ovládli, a získali tak pod kontrolu celú Luhanskú oblasť.

Ukrajinský generálny štáb následne podľa ruskojazyčného portálu BBC potvrdil, že sa ukrajinské jednotky z mesta stiahli, hoci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte krátko predtým tvrdil, že boje o mesto pokračujú.

Priznal ale tiež, že ukrajinské jednotky nemajú v Lysyčansku prevahu. Stiahnutie ukrajinských síl, ktorému predchádzali dlhé týždne urputných bojov, pre Moskvu viac ako štyri mesiace od začiatku invázie znamená zásadný prielom, píše agentúra AFP.

Dobytie tohto mesta uvoľnilo ruskej armáde cestu k postupu na západ k mestám Kramatorsk a Sloviansk, kde dnes podľa ukrajinských úradov zahynulo pri silnom ostreľovaní najmenej šesť ľudí.

Pokiaľ Lysyčansk naozaj padne, uviedol korešpondent BBC pred vyhlásením ukrajinského generálneho štábu, "samozrejme to nebude znamenať koniec bojov na Donbase".

Ukrajina má stále pod kontrolou veľké mestské časti v susednej Doneckej oblasti. Ukrajinské sily pripravujú nové obranné línie medzi Bachmutom a Slovianskom, ktoré ale Rusi tiež silne ostreľujú, uvádza korešpondent.

Hlavnou otázkou teraz je, či si Rusi udržia súčasné tempo ofenzívy, alebo sa Ukrajincom podarí ich spomaliť – alebo rovno zastaviť.

Ak by sa potvrdilo, že Rusko úplne ovládlo celú Luhanskú oblasť, poskytlo by svojim jednotkám silnejšiu základňu pre ďalší postup na Donbase.

Dobytie celého regiónu by potom mohlo podľa agentúry AP rozhodnúť o ďalšom postupe vojny na Ukrajine. Niekdajší veliteľ britskej armády Richard Dannatt v rozhovore so stanicou Sky News uviedol, že z potenciálneho plného obsadenia Luhanskej a Doneckej oblasti môžu vyvstať nové rokovania o mieri.

Rusko bude teraz svoju silu sústrediť na dobytie oboch oblastí, aby aspoň čiastočne splnilo ciele, ktoré si vytýčilo na začiatku vojny.

Jednotky Moskvy aj Kyjeva ale také boje značne vyčerpajú. "Myslím si, že v tej chvíli sa vojna zastaví. A to je okamih, kedy začnú zmysluplné vyjednávania," dodal Dannatt.

Luhanská a Donecká oblasť tvoria priemyselné územie nazývané Donbas, kam Rusko sústredí svoju ofenzívu od chvíle, čo sa na jar stiahlo zo severu Ukrajiny az hlavného mesta Kyjeva.

Proruskí separatisti držia časti oboch východných oblastí od roku 2014 a vyhlásili tam dve samozvané republiky - Doneckú ľudovú republiku (DNR) a Luhanskú ľudovú republiku (LNR). Rusko ich samostatnosť uznalo krátko predtým, než tento rok vo februári vojensky napadlo Ukrajinu.

01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 03 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 15:29