Nízka oblačnosť je vidieť v Kings Bay of Ny-Alesund, Svalbard, Nórsko. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nórsko neporušuje Špicberskú dohodu blokovaním ruských dodávok, tvrdí Oslo

30.06.2022, 09:48
Autor:
TASRTASR

Podľa šéfky nórskej diplomacie sa jej krajina nesnaží klásť prekážky pri zásobovaní ruskej uhoľnej usadlosti, ktorá sa nachádza na súostroví Špicbergy.

Nórsko neporušuje storočnú Špicberskú dohodu, keď blokuje ruskému tovaru prístup k arktickému súostroviu Špicbergy, známemu tiež pod menom Svalbard.

Vyhlásila to v stredu nórska ministerka zahraničných vecí Anniken Huitfeldtová. Informuje o tom agentúra AFP.

Iný spôsob prepravy

Podľa šéfky nórskej diplomacie sa jej krajina nesnaží klásť prekážky pri zásobovaní ruskej uhoľnej usadlosti, ktorá sa v tejto oblasti nachádza. Huitfeldtová takto reagovala na krok ruského ministerstva zahraničných vecí, ktoré si v tejto súvislosti predvolalo v stredu nórskeho chargé d'affaires.

Ruský náklad, v súvislosti s ktorým k tomuto sporu prišlo, bol zastavený na nórsko-ruských hraniciach "na základe sankcií, ktoré zakazujú ruským cestným prepravným spoločnostiam prevážať tovar po nórskom území", tvrdí Huitfeldtová.

image

Moskva viní Nórsko z blokovania Špicberg. Žiada okamžitú nápravu a vyhráža sa dôsledkami

Rusko nemusí podľa nórskej ministersky prepravovať svoj tovar nákladnými autami cez nórsku pevninu, čím podľa agentúry AFP naznačila, že Rusko môže nájsť iné riešenia na to, ako zásobovať svoje bane ležiace v oblasti Špicbergov.

Toto arktické súostrovie bolo totiž vylúčenie zo zákazu, na základe ktorého nemôžu lode plaviace sa pod ruskou vlajkou zastavovať v niektorých prístavoch, a Nórsko dalo podľa Huitfeldtovej jasne najavo, že by zvážilo udelenie výnimky aj zo zákazu ruských letov.

Zámerná blokácia

"Politikou Nórska nie je snažiť sa prinútiť ruské spoločnosti alebo občanov, aby opustili Špicbergy," uviedla Huitfeldtová. Zároveň však dodala, že nevyhnutná reakcia Osla na ruskú inváziu na Ukrajinu môže mať následky pre ruské spoločnosti na tomto súostroví.

image

Omyl Samuela Huntingtona v tom, že Rusko nie je nepriateľ

Rusko v stredu obvinilo Nórsko, že blokuje prístup na Špicbergy (Svalbard) v Severnom ľadovom oceáne, keď vozidlá s dodávkami potravín a zdravotníckeho materiálu na toto súostrovie uviazli na hraniciach. Podľa ruského rezortu zahraničia narušili obmedzenia zavedené Nórskom činnosť ruského generálneho konzulátu na Špicbergoch a tamojšej ruskej uhoľnej osady.

Na základe Špicberskej dohody z roku 1920 má Nórsko zvrchovanosť nad Špicbergami, ale ostatné signatárske krajiny majú právo ťažiť a využívať ich prírodné bohatstvo.

01 - Modified: 2022-06-29 14:47:34 - Feat.: 1 - Title: Moskva viní Nórsko z blokovania Špicberg. Žiada okamžitú nápravu a vyhráža sa dôsledkami
01 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 02 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže 03 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 04 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 05 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:50