StoryEditor

Zelenskyj žiada o vyslanie vyšetrovacej komisie do Kremenčuku. Rusko opäť nazval teroristický štát

28.06.2022, 22:40
Autor:
ČTKČTK

Zelenskyj na záver svojho vystúpenia vyzval k minúte ticha za obete vojny, ku ktorej sa podľa oficiálnych záberov OSN pripojil aj ruský veľvyslanec Dmitrij Poljanskij.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes cez videohovor prehovoril na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN a navrhol vyslanie vyšetrovacej komisie do Kremenčuku, kde po ruskom raketovom údere na obchodné centrum zomrelo najmenej 20 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP.

Zelenskyj na záver svojho vystúpenia vyzval k minúte ticha za obete vojny, ku ktorej sa podľa oficiálnych záberov OSN pripojil aj ruský veľvyslanec Dmitrij Poljanskij.

Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady bolo zvolané na žiadosť Ukrajiny a šesť členov rady ešte pred jeho začatím v spoločnom vyhlásení odsúdilo čoraz častejšie útoky ruských jednotiek na obytné oblasti a civilnú infraštruktúru na Ukrajine.

Vyhlásenie podporilo Francúzsko, Írsko, Nórsko, Británia, Spojené štáty a Albánsko. Zelenskyj pri vystúpení znovu požadoval, aby bolo Rusko vylúčené z Bezpečnostnej rady, nazval ho "teroristickým štátom" a volal po jeho potrestaní.

Vyzval tiež, aby OSN poslala svojich zástupcov alebo vyšetrovaciu komisiu na miesto pondelňajšieho útoku v Kremenčuku. Podľa neho by sa mali osobne presvedčiť o dôkazoch, že za útokom stála Moskva.

"Ak si môžete uctiť všetkých Ukrajincov zabitých v tejto vojne, všetkých dospelých, deti, desiatky tisíc ľudí... potom vás žiadam o minútu ticha," prekvapil na záver Zelenskyj diplomatov a sám sa postavil a zmĺkol.

Podľa AFP ho napodobnili všetci prítomní v sále, a to vrátane ruského veľvyslanca. Práve Poljanskij sa pritom ako prvý zástupca Ruska vyjadril k útoku v Kremenčuku a na Twitteri napísal, že išlo o "ukrajinskú provokáciu".

01 - Modified: 2024-04-20 06:57:22 - Feat.: - Title: Sudán zažíva krízu epických rozmerovvaruje, OSN varuje pred vznikom nového frontu v oblasti Darfúru 02 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 03 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 04 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:33