StoryEditor

Holandskom sa prehnala silná búrka a zrejme aj tornádo, jeden človek zahynul

27.06.2022, 21:30
Autor:
ČTKČTK

Obeťou živlu sa stala turistka, ktorú v okolí prístavu udrela do hlavy uvoľnená strešná škridla, jedného človeka odviezli do nemocnice. Holandsko každoročne postihne niekoľko tornád, posledné smrteľné však krajina zaznamenala pred 30 rokmi.

Silná búrka si dnes v holandskom mestečku Zierikzee vyžiadala najmenej jedného mŕtveho a deväť zranených. Agentúra AFP s odvolaním záchranné zložky informovala, že pobrežnú oblasť zasiahlo tornádo, ktoré strhlo strechy domov a ďalšie silne poškodilo.

Holandsko každoročne postihne niekoľko tornád, posledné smrteľné však krajina zaznamenala v roku 1992, píšu holandské médiá.

"Bohužiaľ pri (dnešnom) tornáde zahynul jeden človek a podľa prvých odhadov je zhruba ďalších desať ľudí zranených," uviedli vo vyhlásení úrady provincie Zeeland, kde sa tornádo vyskytlo. Ďalšie holandské úrady hovorili v spojitosti s úkazom v Zierikzee, ktorého fotky a videá zdieľali ľudia na sociálnych sieťach, o veternom víre alebo o vodnej smršti.

Veterný vír sa mestom prehnal okolo 13.00. Obeťou živlu sa stala turistka, ktorú v okolí prístavu udrela do hlavy uvoľnená strešná škridla, napísal miestny denník Provinciale Zeeuwse Courant. Osem ľudí záchranári ošetrili na mieste, jedného človeka odviezli do nemocnice. Podľa denníka je najmenej päť domov neobývateľných a ďalších 150 poškodených.

"V niekoľkých uliciach v Zierikzee sú značné škody. Okrem popadaných strešných škridiel a stromov strhol vietor strechy štyroch domov," uviedli zeelandské úrady. Záchranné zložky varovali, aby do oblasti nejazdili ľudia, pretože by mohli komplikovať prácu polície a hasičov. Kvôli poškodeným konárom a strechám hrozia aj ďalšie úrazy.

"Vír sa stále zväčšoval. Pripomínalo mi to americké filmy, kde prenasledujú búrky," uviedol obyvateľ Zierikzee Maurice van den Nouweland. "Bolo to, ako keby miestnosť niečo vysalo," uviedol ďalší obyvateľ Douwe Ouwekerk, ktorého búrka zastihla v jeho dome v historickom centre mesta a ktorý za oknami videl poletovať "strešné tašky, záhradný bazén, a niečo podobné stanu".

Vír zazrel aj starosta mesta Jack van der Hoek, ktorému sa živel prehnal zhruba 50 metrov od auta. "Mohol som včas zastaviť," dodal starosta, ktorý na tlačovej konferencii rodinám obetí vyjadril sústrasť.

01 - Modified: 2024-04-20 14:34:11 - Feat.: - Title: Holandské gangy útočiace výbušninami na bankomaty sa zameriavajú na Nemecko 02 - Modified: 2024-04-19 18:25:20 - Feat.: - Title: V Holandsku chcú pomocou kamier zistiť, koľko vtákov zabijú veterné turbíny 03 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 04 - Modified: 2024-04-14 14:34:05 - Feat.: - Title: Francúzsko odporúča opustiť Irán, Holandsko varuje pred cestami do Izraela 05 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:25