Ruská vlajka. FOTO: Reuters
StoryEditor

Stopka pre hlavnú proruskú parlamentnú stranu na Ukrajine. Zakázal ju súd v Ľvove

20.06.2022, 14:37
Autor:
ČTKČTK

Majetok patriaci opozičnej proruskej platforme Za život prepadne po rozhodnutí súdu štátu. Ide už o v poradí jedenástu stranu, ktorej činnosť bola súdne zakázaná.

Odvolací súd v Ľvove na západe Ukrajiny dnes vyhovel žiadosti ministerstva spravodlivosti a zakázal hlavnú proruskú stranu v krajine. Majetok strany Opozičná platforma-Za život prepadne štátu.

Proti rozhodnutiu sa možno ešte odvolať na najvyšší súd, uviedli na svojom webe noviny Ukrajinska pravda. K lídrom strany patrí oligarcha Viktor Medvedčuk, pokladaný za blízkeho Kremľa, ktorý je v súčasnosti vo väzbe kvôli podozreniu z vlastizrady.

Formálne sú všetky pojednávania súdov o zákaze strán na Ukrajine otvorené médiám, ale úrady väčšinou do siene nepustia novinárov, či už bez vysvetlenia dôvodu, alebo sa odvolajú na karanténne opatrenia.

Aj v tomto prípade súd novinárov do sály nepustil, a tak argumenty strán nie sú známe. Zoznámiť sa s nimi bude možné až po zverejnení plného znenia verdiktu, poznamenal denník.

Zakázaných bolo viacero strán

Opozičná platforma Za život je už jedenástou stranou, ktorej činnosť bola súdne zakázaná. Posudzovanie tohto prípadu však zabralo súdu oveľa viac času - spolu päť až šesť hodín - ako v prípade iných strán. Súd začal už minulý týždeň, v tejto kauze však išlo o zákaz jedinej strany zastúpenej v parlamente a so skutočne významným zastúpením v mestách a obciach.

Už v marci rada národnej bezpečnosti a obrany pozastavila činnosť strán napojených na Rusko, v apríli potom ukončil činnosť poslanecký klub Opozičnej platformy v parlamente a v máji parlament oficiálne zakázal činnosť proruských strán na Ukrajine.

Predstavitelia Opozičnej platformy Za život podľa denníka Kommersant označili rozhodnutie súdu za nezákonné; činnosť strany podľa nich nebola zameraná na rozvrátenie ústavného zriadenia, zvrchovanosti a územnej celistvosti krajiny či oslabenie národnej bezpečnosti.

image

Na Ukrajine ukončili vyšetrovanie Putinovho spojenca. Medveďčukovi hrozí 15 rokov väzenia

Stíhanie Medvedčuka

Ukrajinskí vyšetrovatelia tento mesiac odovzdali Medvedčukov prípad súdu. Politikovi hrozí až 15 rokov väzenia aj konfiškácia majetku, napísal web Ukrajinska pravda. Podľa vyšetrovateľov Medvedčuk, blízky spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, podporoval ruské vedenie pri rozvratnej činnosti namierenej proti Ukrajine.

V rokoch 2015 až 2020 vraj napríklad zhromažďoval informácie o rozmiestnení vojenských jednotiek alebo poškodzoval ekonomickú bezpečnosť Ukrajiny tým, že nelegálne ťažil ropu a zemný plyn na Kryme.

Politik popiera, že by sa dopustil čohokoľvek nezákonného. Zadržaný bol tento rok v apríli. Stalo sa tak po tom, čo krátko po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu ušiel z domáceho väzenia. V tom bol od vlaňajška, keď ho ukrajinské úrady začali vyšetrovať kvôli vlastizrade.

Ruský prezident Putin je krstným otcom najmladšej Medvedčukovej dcéry. Medvedčukova strana mávala oporu medzi voličmi na prevažne ruskojazyčnom východe a juhu krajiny.

01 - Modified: 2022-06-04 20:18:07 - Feat.: 1 - Title: Na Ukrajine ukončili vyšetrovanie Putinovho spojenca. Medveďčukovi hrozí 15 rokov väzenia 02 - Modified: 2022-05-21 18:55:00 - Feat.: 1 - Title: Diskutujeme o výmene zajatých bojovníkov z Azovstaľu, povedal ruský zákonodarca 03 - Modified: 2022-05-17 09:17:42 - Feat.: 1 - Title: Šofér, ezoterik, expracovník KGB: ruské bábky v akcii. Kto vedie okupované územia na východe Ukrajiny?
01 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 04 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 05 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 17:52