Ukrajinskí vojaci sa rozprávajú počas ťažkých bojov medzi ruskou a ukrajinskou armádou v meste Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Rusko pôvodne nečakalo v Severodonecku taký silný odpor, myslí si Londýn

15.06.2022, 08:08
Autor:
ČTKČTK

Po mesiaci tvrdých bojov teraz Rusi ovládajú väčšinu mesta, zložky ukrajinských ozbrojených síl sa však držia v miestnom chemickom závode Azot.

Rusko pravdepodobne nečakalo, že v Severodonecku narazia jeho sily na natoľko silný odpor ukrajinských obrancov, uviedlo vo svojej pravidelnej správe o vývoji ruskej agresie na Ukrajine britské ministerstvo obrany. Po mesiaci tvrdých bojov teraz Rusi ovládajú väčšinu mesta, zložky ukrajinských ozbrojených síl sa však držia v miestnom chemickom závode Azot a majú možnosť skryť sa do jeho podzemnej časti, doplnilo ministerstvo, ktoré sa odvoláva na poznatky vojenskej rozviedky.

Ruské jednotky sa teraz budú pravdepodobne sústrediť práve pri areáli Azotu, a ich velenie tak nebude mať možnosť nasadiť ich inde na Ukrajine, podotklo tiež ministerstvo obrany. Ruská dobývacia taktika, ktorá je závislá od použitia delostrelectva, spôsobila v meste rozsiahle škody.

image

Zelenskyj: Od bojov v Donbase bude závisieť ďalšie smerovanie vojny

V areáli chemického závodu v Severodonecku sa okrem vojakov podľa skorších oznámení gubernátora Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja skrýva aj asi 500 civilistov vrátane detí. Ruská strana vyzvala ukrajinských obrancov v Azote, aby sa dnes vzdali, a prisľúbila, že umožní evakuáciu civilistov cez humanitárny koridor, avšak do oblastí, ktoré už kontroluje. Predtým Moskva prichádzala s obdobnými výzvami aj pre obrancov oceliarní Azovstal v Mariupole, tí však spočiatku odmietali s tým, že nebudú prijímať ruské ultimáta, a evakuácia civilných obyvateľov z Azovstalu bola značne komplikovaná.

O evakuácii civilistov zo Severodonecka sa stále pokúša aj ukrajinská strana. Spojenie s mestom je však po zničení mostov cez rieku Severný Donec komplikované.

01 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-23 05:35:08 - Feat.: - Title: Britský parlament schválil kontroverzný návrh zákona o deportácii migrantov 03 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 04 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 10:11