Nemecký kancelár Olaf Scholz a vpravo slovenský predseda vlády Eduard Heger počas ich stretnutia v Úrade spolkového kancelára 13. júna 2022 v Berlíne. FOTO: TASR/Pavel Neubauer  
StoryEditor

Heger: Ukrajina potrebuje pocítiť podporu Európy, popri humanitárnej a vojenskej podpore tak musí dostať aj európsku nádej.

13.06.2022, 20:25
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina už viac ako sto dní vzdoruje ruskej invázii.

Ukrajina potrebuje pocítiť podporu Európy, popri humanitárnej a vojenskej podpore tak musí dostať aj európsku nádej. V dnešnom rozhovore s televíziou Welt to vyhlásil premiér Eduard Heger, ktorého dnes večer v Berlíne prijal nemecký kancelár Olaf Scholz. Ukrajina už viac ako sto dní vzdoruje ruskej invázii.

"Chceme a podporujeme to, že Ukrajina musí pocítiť našu podporu. Je to dôležitý faktor. Nejde len o humanitárnu pomoc, ale aj o tú vojenskú," povedal Heger. Zdôraznil, že Ukrajinci bojujú za vlastnú slobodu, preto je pre nich podpora dôležitá. "Ľuďom tam musíme dať aj nádej, európsku nádej," povedal.

Ukrajina sa usiluje o členstvo v Európskej únii a rada by získala status kandidátskej krajiny. Rozhodnutie, či takýto status získa, musia jednomyseľne urobiť členské štáty. Ukrajinskou žiadosťou by sa mal zaoberať summit EÚ v dňoch 23. a 24. júna.

image

V hrobe pri Buči našli sedem tiel, niektoré mali zviazané nohy a ruky

Do Kyjeva sa teraz podľa médií chystá Scholz v sprievode francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a talianskeho premiéra Maria Draghiho. To, že kancelár takúto cestu plánuje, vníma Heger pozitívne.

Heger tiež hovoril o tom, aké je pre Slovensko dôležité byť nielen súčasťou EÚ, ale vzhľadom na ruskú agresiu aj NATO. Slovenský premiér ocenil posilnenie ochrany východných členov Severoatlantickej aliancie a to, že Nemecko s Holandskom rozmiestnili na Slovensku systém protivzdušnej obrany Patriot. "Zaistenie vzdušného priestoru je rozhodujúce," povedal.

Podľa Hegera Západ ruského prezidenta Vladimira Putina podcenil. "Žijeme v demokratickom svete, sme súčasťou demokratického a silného spojenectva, preto treba povedať dosť," povedal Heger s tým, že jednota demokratického sveta znamená aj posilnenie Slovenska.

Bezpečnosť Slovenska podľa Hegera nesúvisí len s vojenskou ochranou, ale aj so zabezpečením energetickej nezávislosti. "Slovensko sa chce čo najrýchlejšie zbaviť závislosti na ruskom plyne a rope, ale naša závislosť je veľká. Vyžiada si to čas, ale pracujeme na tom, je to náš cieľ," povedal. Podľa premiéra teraz všetky krajiny Únie vedia, kto je v skutočnosti ruský prezident Vladimír Putin. "Preto všetky krajiny plánujú investície do infraštruktúry pre skvapalnený zemný plyn (LNG), do terminálov," povedal. "Je ale potrebný čas," dodal.

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:44