Ľudia sa zúčastňujú zhromaždenia Pochod za naše životy, ktorého cieľom je vyjadriť protest proti držaniu a používaniu zbraní v USA. FOTO: REUTERS  
StoryEditor

Tisíce ľudí v USA žiadali nové opatrenia týkajúce sa kontroly strelných zbraní. Medzi účastnikmi boli viacerí, ktorí už streľbu zažili

12.06.2022, 07:52
Autor:
TASRTASR

Rečníci na podujatí vo Washingtone vyzývali senátorov, ktorí sú považovaní za hlavnú prekážku pri prijímaní zákonov, aby konali.

Tisíce ľudí sa v sobotu vo Washingtone i ďalších mestách po celých Spojených štátoch zišli na zhromaždeniach, ktorých cieľom je zvýšiť tlak na vedenie krajiny, aby prijalo opatrenia na prísnejšiu kontrolu strelných zbraní

Ako poznamenala agentúra AFP, organizátori a aktivisti týchto zhromaždení vo svojich príhovoroch vyjadrovali presvedčenie, že nedávne prípady masovej streľby v USA - napr. v meste Uvalde v štáte Texas či v Buffale v štáte New York - by mali Kongres prinútiť, aby konal.

Medzi účastníkmi zhromaždení bolo podľa AFP viacero ľudí, ktorí zažili streľbu v školách alebo na iných verejných miestach.

image

Takmer hodinu čakali. Policajti sa pri zásahu proti strelcovi v Texase zle rozhodli, priznalo vedenie

Rečníci na podujatí vo Washingtone vyzývali senátorov, ktorí sú považovaní za hlavnú prekážku pri prijímaní zákonov, aby konali - inak im "hrozí, že budú odvolaní z funkcie, najmä vzhľadom na šok, ktorý americký národ prežíva" po tom, ako bolo 24. mája na základnej škole v texaskej meste Uvalde zabitých 19 detí a dve učiteľky.

"Ak naša vláda nedokáže urobiť nič, aby zabránila zabitiu 19 detí, ich zavraždeniu vo vlastnej škole, je čas zmeniť tých, čo sú  vo vláde," povedal David Hogg, ktorý v roku 2018 prežil streľbu na strednej škole v Parklande na Floride, kde vtedy zahynulo 17 študentov a zamestnancov.

Yolanda Kingová, vnučka Martina Luthera Kinga mladšieho, vo svojom prejave upozornila, že "...tentoraz tu nejde o politiku. Ide o morálku. Nie o pravicu a ľavicu, ale o dobro a zlo, a to neznamená len myšlienky a modlitby. Znamená to odvahu a činy".

image

Manžel učiteľky zavraždenej v texaskej škole zomrel žiaľom na infarkt

Manuel Oliver, ktorého syn Joaquín zahynul pri streľbe v Parklande, vyzval študentov, aby sa "nevracali do školy, kým sa naši zvolení lídri neprestanú vyhýbať kríze násilia páchaného strelnými zbraňami a nezačnú konať, aby zachránili naše životy".

Prezident USA Joe Biden, ktorý bol v čase začiatku washingtonského zhromaždenia v Kalifornii, povedal, že jeho odkaz demonštrantom znie: "Pokračujte v pochodoch".

"Pripájam sa k vám a opakujem svoju výzvu Kongresu: urobte niečo," napísal prezident Biden na Twitteri na podporu protestov plánovaných vo Washingtone a mnohých ďalších amerických mestách.

Dodal, že je "mierne optimistický", pokiaľ ide o legislatívne rokovania o riešení násilia páchaného strelnými zbraňami.

image

Nový prieskum z USA ukazuje masívnu podporu zákazu útočných pušek

AFP pripomenula, že Biden nedávno predniesol emocionálny prejav k národu, v ktorom vyzval na prijatie niekoľkých opatrení vrátane zvýšenia vekovej hranice pre nákup útočných zbraní.

01 - Modified: 2022-05-25 06:17:22 - Feat.: 1 - Title: Streľba na texaskej škole je zatiaľ tretia najhoršia v USA za dvadsať rokov 02 - Modified: 2022-05-25 05:04:26 - Feat.: 1 - Title: Biden po útoku v Texase vyzval na prísnejšiu kontrolu strelných zbraní 03 - Modified: 2022-05-24 21:25:47 - Feat.: 1 - Title: Po streľbe na základnej škole v Texase hlásia mŕtvych a niekoľko zranených
01 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 13:59:57 - Feat.: - Title: Keď nepomôže vláda, pomôže národ. Na muníciu pre Ukrajinu Slováci vyzbierali už viac ako milión eur 04 - Modified: 2024-04-17 20:47:53 - Feat.: - Title: Ukrajine je potrebné urýchlene poskytnúť protivzdušnú obranu, zhodla sa Európska únia 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:43