Predvolebný plagát francúzskeho ministra pre európske záležitosti Clementa Beauna, kandidáta prezidentskej väčšiny „Ensemble!”. FOTO: Reuters 
StoryEditor

Francúzsko si bude voliť parlament. Prezident Macron bojuje o silu svojho vplyvu

10.06.2022, 13:29
Autor:
ČTKČTK

Francúzsky systém volieb do Národného zhromaždenia je dvojkolový väčšinový a pomerne zložitý. Zároveň silne znevýhodňuje extrémistické strany, ktoré sa uchádzajú o miesto.

Francúzi budú v nedeľu v prvom kole volieb vyberať svojich zástupcov do Národného zhromaždenia.

V 577 obvodoch bude o rovnaký počet mandátov súperiť na 6 300 kandidátov.

Pre uľahčenie výberu voličmi vznikli štyri koalície - na čele tej stredovej stojí Emmanuel Macron, ktorý v aprílových voľbách obhájil post prezidenta. O tom, akú veľkú moc bude mať tento centristický politik v nasledujúcich rokoch, však rozhodnú práve parlamentné voľby. Predvolebná kampaň, podľa médií minimálna a nevýrazná, končí dnes o polnoci.

Nezhodné prieskumy 

Na čele predvolebného prieskumu spoločnosti Ifop je s 26 percentami ľavicová koalícia Nová ľudová, socialistická a ekologická únia, ktorú vedie krajne ľavicový politický veterán Jean-Luc Mélenchon. Ten v aprílových prezidentských voľbách skončil tretí a opakovane verejne vyhlasuje, že by sa mal stať budúcim premiérom Francúzska.

Na druhom mieste v sondáži je s tesným odstupom jediného percentuálneho bodu Macronova stredová koalícia Spolu (Ensemble). Na treťom mieste je krajne pravicová strana Národné združenie vodkyňa Marine Le Penovej, ktorú plánuje voliť asi 21 percent opýtaných.

image

Francúzske prieskumy: Macronov tábor možno nezíska jasnú väčšinu v parlamente

V prieskume Elabe má naopak Spolu náskok pol percentuálneho bodu pred Novou ľudovou úniou. Prieskum tiež upozorňuje na štvrté miesto a 11 percent pre blok vedený Republikánmi.

Francúzsky systém volieb do Národného zhromaždenia je dvojkolový väčšinový a pomerne zložitý, čo komplikuje aj predvolebné prieskumy. Získané percentá odovzdaných hlasov sa nemusia prejaviť v počte získaných mandátov a až tie rozhodujú o parlamentnej väčšine. Systém tiež silne znevýhodňuje extrémistické strany, medzi ktoré sa radí aj Národné združenie.

Pokiaľ v prvom kole v danom obvode nikto nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, postupujú do druhého kola tí, ktorí prekonali hranicu 12,5 percenta, alebo minimálne prví dvaja kandidáti. Vo Francúzsku sa tak v praxi koná 577 lokálnych súbojov, ktoré rozhodnú o budúcej národnej politike.

Tri scenáre pre Macrona 

Magickou hranicou týchto volieb je 289 mandátov. Ak by koalícia Spolu túto hranicu prekonala, Macron by posilnil svoju pozíciu a mal by väčšiu šancu napríklad na presadenie dlho plánovanej dôchodkovej reformy.

Macronov plán na posun odchodu veku do dôchodku z aktuálnych 62 na 65 rokov bol jednou z najviditeľnejších tém prezidentskej i parlamentnej kampane a vyvolal vlnu odporu. Macron usiluje aj o ekonomické reformy na posilnenie kúpnej sily Francúzov, proti ktorej poklesu sa ozývajú hlasné protesty.

image

Zabil muža, telo rozkúskoval. Potom sa zosobášil so spoluväzňom a dnes kandiduje do parlamentu

Ak by koalícia Spolu zvíťazila, ale v parlamente by nemala väčšinu, musel by Macron hľadať spojencov pre dlhodobú spoluprácu alebo pre jednotlivé zákony. Všetci tí, ktorí Macrona podporujú, sa už ale stali súčasťou jeho koalície, a je preto málo pravdepodobné, že by našiel ďalších straníckych partnerov.

Rozhodujúcou politickou silou, pomyselným jazýčkom na váhach, by sa mohli stať konzervatívni Republikáni.

Tretím možným, a pre Macrona najbolestivejším, výsledkom, by bola jeho prehra. Ak by ho niektorá z formácií, podľa aktuálnych prieskumov najskôr Nová ľudová únia, predstihla, nasledovala by kohabitácia. Prezident by musel vymenovať za premiéra zástupcu najsilnejšej parlamentnej strany či koalície, ktorý by bol z odlišného politického zoskupenia ako on sám.

Z francúzskeho prezidentského systému by sa tak razom stal parlamentný a hlavné slovo by mal premiér. Macronovi by zostala v kompetencii len zahraničná politika a velenie ozbrojených síl. Presadzovanie reforiem by bolo pre Macrona prakticky nemožné.

01 - Modified: 2022-06-09 12:47:30 - Feat.: 1 - Title: Technik varoval vedenie aj ministra, neuspel. Francúzi teraz vyšetrujú zamlčanie porúch jadrovej elektrárne 02 - Modified: 2022-06-07 18:53:02 - Feat.: 1 - Title: Francúzske prieskumy: Macronov tábor možno nezíska jasnú väčšinu v parlamente 03 - Modified: 2022-06-12 14:27:25 - Feat.: 1 - Title: Strávil polovicu života vo väzení, teraz kandiduje do parlamentu. Kto je vrah s prezývkou Mäsiar z Montaubanu?
01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 03 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 05 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:03