Aktivistky a členky ruskej punkovej hudobnej skupiny Pussy Riot. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Chorvátsko prepustilo členku Pussy Riot, hrozilo jej vydanie do Turkménska

03.06.2022, 23:15
Autor:
TASRTASR

Nijazovovú prepustili na slobodu počas vypočúvania na súde v Záhrebe.

Ruská aktivistka Ajsoltan Nijazovová, ktorá spolupracuje s ruskou protestnou punkovou skupinou Pussy Riot, v piatok oznámila, že chorvátska polícia ju prepustila na slobodu. Aktivistku zadržali v pondelok na základe zatykača Interpolu vydaného Turkménskom, keď pricestovala do Chorvátska zo Slovinska spoločne s členkami Pussy Riot. TASR o jej prepustení informuje na základe správy agentúry AFP.

Nijazovovú prepustili na slobodu počas vypočúvania na súde v Záhrebe. "Som v šoku," povedala v reakcii pre televíznu stanicu N1. "Boli sme si istí, že víkend, pondelok aj utorok strávim vo väzení. Som však na slobode," uviedla.

image

Aktivistka z Pussy Riot: Propaganda vymýva ľuďom mozgy. Keby Rusi poznali pravdu, vojnu by nepodporovali

Členky skupiny Pussy Riot vystúpili v pondelok večer v Záhrebe na koncerte, ktorý bol súčasťou ich európskeho protivojnového turné na podporu Ukrajiny.

Turkménske orgány vydali na Nijazovovú zatykač pre podozrenia zo sprenevery peňazí štátnej centrálnej banky. Právnička Nijazovovej aj kapely Pussy Riot Lina Budaková však označila obvinenia proti jej klientke za politicky motivované.

Nijazovová bola na základe predmetného turkménskeho zatykača zadržaná ešte minulý týždeň nakrátko aj v Slovinsku, kde ju však po niekoľkých hodinách prepustili. Okrem toho si už v minulosti odpykala v Rusku šesťročný trest väzenia pre porušenia zákona, ktoré sa spomína aj v zatykači Interpolu.

image

Ako uvažuje Putin? Je to človek 19. storočia, hovorí muž, ktorý sa podieľal na jeho vzostupe

Na prepustenie Nijazovovej apelovala aj ľudskoprávna organizácia Amnesty International. Varovala, že ak by bola aktivistka vydaná do Turménska, nebola by v bezpečí a hrozilo by jej zlé zaobchádzanie.

 

01 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 02 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 11:27