Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Predstaviteľ ORF sa pohrával s ideou Orbánovej smrti. Budapešť si predvolala rakúskeho veľvyslanca

03.06.2022, 10:40
Autor:
TASRTASR

Podľa spravodajského portálu Index.hu Karl Pachner z rakúskej verejnoprávnej stanice napísal, že Európa aj svet by boli "šťastnejšími" a "pokojnejšími" bez Viktora Orbána, Recepa Erdogana a Vladimira Putina.

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo veľvyslanca Rakúska v Budapešti v súvislosti so škandalóznym vyjadrením jedného z riaditeľov rakúskej verejnoprávnej stanice ORF Karla Fachnera, ktorý sa v statuse na Facebooku pohrával s myšlienkou smrti premiéra Viktora Orbána.

Informuje o tom v piatok spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

Podľa spravodajského portálu Index.hu zverejnil Pachner v stredu večer na sociálnej sieti sarkastickú poznámku v súvislosti s Orbánovými obštrukciami okolo šiesteho sankčného balíka Európskej únie v otázkach ropného embarga a aj zaradenia patriarchu Kirilla na sankčný zoznam.

V statuse sa okrem iného Pachner pohral s myšlienkou, že by bolo "spravodlivé", keby maďarský premiér – ktorý má nadváhu a ľahko sa dokáže rozčúliť – dostal infarkt a odstúpil z funkcie.

Dodal, že Európa i svet by boli "šťastnejšími" a "pokojnejšími" bez Viktora Orbána, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Riaditeľ, ktorý je zodpovedný za online obsah stanice ORF, neskôr svoj status z Facebooku zmazal a vo štvrtok popoludní zverejnil ďalší, v ktorom uviedol, že nepremyslene zareagoval na maďarské veto v súvislosti s patriarchom moskovským a celej Rusi Kirillom a ospravedlnil sa.

"Neprajem si, samozrejme, Orbánovu smrť, a to ani napriek tomu, že si to niekoľko používateľov Facebooku vyčítalo z môjho sarkastického textu," uviedol Pachner.

Maďarský rezort diplomacie predvolal na piatok ráno rakúskeho veľvyslanca pre "hrubý a hlboko šokujúci prejav" predstaviteľa rakúskych štátnych médií, cituje MTI z vyhlásenia ministerstva.

01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:47:31 - Feat.: - Title: Prichádzajú zmeny pre farmárov. Europarlament schválil revíziu spoločnej európskej poľnohospodárskej politiky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:47