StoryEditor

"Putinov kuchár" žiadal EÚ o vyškrtnutie zo sankčného zoznamu. Súd jeho žalobu zamietol

01.06.2022, 15:27
Autor:
TASRTASR

Ruský podnikateľ a blízky spojenec Vladimira Putina, v médiách prezývaný aj ako "Putinov kuchár", je podozrivý z financovania žoldnierskej skupiny Vagnerovcov.

Všeobecný súd EÚ v stredu potvrdil platnosť reštriktívnych opatrení prijatých Radou Európskej únie voči ruskému podnikateľovi Jevgenijovi Viktorovičovi Prigožinovi v súvislosti so situáciou v Líbyi. Informuje spravodajca TASR.

Vzhľadom na závažné porušovanie ľudských práv v Líbyi Rada EÚ (členské štáty) prijala v októbri 2020 reštriktívne opatrenia voči Jevgenijovi Viktorovičovi Prigožinovi, ruskému podnikateľovi s úzkymi väzbami na žoldniersku skupinu Vagnerovcov, ktorá sa podieľa na vojenských operáciách v tomto severoafrickom štáte. 

image

Čaputová sa vrátila z Kyjeva. Javí sa to ako genocída, povedala o ruskej invázii

Blízky Putinovi aj Vagnerovcom

Ruský podnikateľ a blízky spojenec Vladimira Putina, v médiách prezývaný aj ako "Putinov kuchár", je podozrivý z financovania žoldnierskej skupiny Vagnerovcov.

Sankcie EÚ spočívajú v zmrazení finančných prostriedkov osôb, ktoré sa podieľajú na činoch ohrozujúcich mier, stabilitu alebo bezpečnosť v Líbyi, alebo ich podporujú.

Prigožin žiadal, aby Všeobecný súd EÚ zrušil tieto rozhodnutia, pričom sa odvolával na porušenie povinnosti odôvodnenia týchto rozhodnutí, neprípustnosť predložených dôkazov, nesprávne posúdenie skutkového stavu, zneužitie právomoci a porušenie svojich základných práv.

Žaloba zamietnutá

Vo svojom stredajšom rozsudku Všeobecný súd zamietol jeho žalobu a potvrdil rozhodnutia Rady EÚ z rokov 2020 a 2021. Súd pripomenul, že v pojednávanej veci odôvodnenie Rady EÚ obsahuje uvedenie právneho základu prijatých opatrení, ako aj všeobecný kontext, ktorého sú súčasťou zavedené sankcie.

Pokiaľ ide o neprípustnosť predložených dôkazov, súd upozornil, že súbor dôkazov, na základe ktorého boli prijaté rozhodnutia, obsahoval výňatky zo správy generálneho tajomníka OSN a články z tlače pochádzajúce z rôznych zdrojov, ktoré sú všetky verejne dostupné. Navyše, niektoré dôkazy vychádzajú aj z fotografií a očitých svedectiev.

image

Rusko dokončilo testovanie nadzvukovej strely Zirkón, čoskoro ňou vyzbrojí loď

Pokiaľ ide o údajné nesprávne posúdenie skutkového stavu, súd skonštatoval, že predložené dokumenty umožňujú identifikovať skupinu Vagnerovci a obsahujú presné a zhodujúce sa informácie o činnosti tejto skupiny, ktorá ohrozuje mier, bezpečnosť a stabilitu v Líbyi. Dôkazový spis navyše obsahuje konkrétne, presné a zhodujúce sa dôkazy, ktoré preukazujú mnohé úzke vzťahy Prigožina so skupinou Vagnerovci.

Okrem toho správa expertov o Líbyi potvrdzuje existenciu skupiny Vagnerovcov a zemepisné oblasti jej pôsobenia a operácií, medzi ktoré patrí Ukrajina, Sýria, Líbya a Stredoafrická republika. Z tejto správy vyplýva, že skupina Vagnerovcov bola v Líbyi prítomná od októbra 2018.

Pokiaľ ide o údajné porušenie práva na obhajobu a práva na účinnú súdnu ochranu, súd uviedol, že rozhodnutie o pôvodnom zápise na sankčný zoznam EÚ, ako aj súbor dôkazov boli oznámené J.V. Prigožinovi, ktorý následne predložil svoje pripomienky, a tie Rada Európskej únie preskúmala.

image

Život v Mariupole ako z dystopického románu: Ulicami jazdia dodávky, z ktorých púšťajú ruskú propagandu

Prigožin sa môže odvolať proti rozhodnutiu Všeobecného súdu v lehote dvoch mesiacov a desiatich dní od doručenia súdneho rozhodnutia, ale odvolanie je obmedzené len na právne otázky súvisiace s prípadom.

01 - Modified: 2022-06-01 11:14:12 - Feat.: 1 - Title: Život v Mariupole ako z dystopického románu: Ulicami jazdia dodávky, z ktorých púšťajú ruskú propagandu 02 - Modified: 2022-06-01 10:50:11 - Feat.: 1 - Title: Rusko dokončilo testovanie nadzvukovej strely Zirkón, čoskoro ňou vyzbrojí loď 03 - Modified: 2022-06-01 10:02:37 - Feat.: 1 - Title: Moskva vidí v nových dodávkach zbraní Kyjevu riziko rusko-amerického konfliktu 04 - Modified: 2022-06-01 10:05:47 - Feat.: 1 - Title: Čaputová sa vrátila z Kyjeva. Javí sa to ako genocída, povedala o ruskej invázii
01 - Modified: 2024-04-29 10:34:37 - Feat.: - Title: Ako banky Západu zarábajú miliardy na biznise v Rusku 02 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým 03 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém 04 - Modified: 2024-04-29 05:15:38 - Feat.: - Title: Severná Kórea kritizovala USA za dodávky rakiet Ukrajine. Washington označila za "narušiteľa" mieru 05 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 12:58