Predseda nemeckej Kresťanskodemokratickej únie Friedrich Merz v Berlíne 30. mája 2022. FOTO: REUTERS/Michele Tantussi 
StoryEditor

Šéf nemeckej opozície vyzýva Nemecko k líderstvu: "Buď budeme hráči, alebo sa staneme loptou v hre veľmocí."

31.05.2022, 16:25
Autor:
ČTKČTK

"Nastala hodina, keď sa Nemecko musí ujať vedenia v Európe, samozrejme spoločne s ostatnými, najmä s Francúzskom," povedal Merz s tým, že európske štáty takýto krok od Nemecka očakávajú.

Ruská invázia na Ukrajinu jasne ukázala, že Nemecko sa nevenovalo energetickej, dátovej a ani sociálnej bezpečnosti a že Berlín s Európskou úniou musí prehodnotiť svoje obchodné vzťahy, predovšetkým k Číne.

Dnes to na konferencii Hospodárskej rady CDU vyhlásil šéf nemeckej opozície a predseda konzervatívnej Kresťanskodemokratickej únie Friedrich Merz. V prejave tiež povedal, že Nemecko musí prevziať historickú zodpovednosť a postaviť sa do čela Európy.

Nemecko a Francúzsko ako lídri

"Nastala hodina, keď sa Nemecko musí ujať vedenia v Európe, samozrejme spoločne s ostatnými, predovšetkým s Francúzskom," povedal Merz s tým, že európske štáty takýto krok od Nemecka očakávajú.

"Vďaka geopolitickému stredu našej krajiny, našej najpočetnejšej populácii a nášmu výkonu hospodárstva," uviedol.

Merz varoval kancelára Olafa Scholza pred váhaním a pred tým, aby šancu na prevzatie historickej zodpovednosti neprepásol.

Zároveň kritizoval Scholzovo zdráhanie sa, kedy nenapĺňa svoje záväzky z prejavu po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Vtedy kancelár ohlásil zmenu epochy, obrat v doterajšej politike voči Rusku a prevzatie nemeckej zodpovednosti.

Vojna odhalila nedostatky Nemecka

Popri prijatí nevyhnutnej nemeckej zodpovednosti hovoril Merz o tom, že Nemecko sa bude musieť naučiť svoju slobodu, demokraciu, hospodárstvo aj územnú celistvosť brániť.

"Som rád, že sme sa s vládnymi stranami dohodli na zbrojnom fonde s objemom 100 miliárd eur a že sme si ujasnili, že peniaze z neho pôjdu len na armádu a nič iné," poznamenal.

Poukázal tiež na to, že vojna na Ukrajine len obnažila to, aká je v Nemecku nedostatočná dátová, energetická či sociálna bezpečnosť.

"Nemecká energetická politika v posledných rokoch neviedla k posilneniu nezávislosti a bezpečnosti, ale k pravému opaku," povedal. Vyhlásil, že cestná, železničná, lodná aj dátová infraštruktúra nezodpovedá modernej priemyselnej krajine.

 

Nevyhnutné je podľa Merza hovoriť o obchodných vzťahoch, predovšetkým potom s Čínou, na ktorej musí Nemecko s Európou získať nezávislosť. "Tá závislosť je síce obojstranná, ale Čína si už nezávislosť od nás buduje," povedal.

Výzvy terajšej doby sú pre Nemecko a Európu podľa Merza jasné. "Buď budeme hráči, alebo sa staneme loptou v hre veľmocí," povedal Merz, ktorý za veľmoci označil USA a Čínu. "Či medzi nimi bude aj Európska únia s Nemeckom, je len na nás," dodal.

01 - Modified: 2022-05-31 09:40:33 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Viac ako Putin desí lídrov Európskej únie inflácia 02 - Modified: 2022-05-30 19:23:52 - Feat.: 1 - Title: Nenechám sa zastrašiť Putinovými vyhrážkami, tvrdí Scholz 03 - Modified: 2022-05-30 14:05:44 - Feat.: 1 - Title: Orbán neprekvapil. Vyhradil sa voči novému návrhu embarga na ruskú ropu, chce sa stretnúť s Hegerom 04 - Modified: 2022-05-30 05:46:33 - Feat.: 1 - Title: Nemecko uvoľní sto miliárd eur na modernizáciu armády. Reaguje tak na ruskú hrozbu 05 - Modified: 2022-05-28 14:59:10 - Feat.: 1 - Title: Putin povedal Macronovi a Scholzovi, že je pripravený opäť rokovať s Kyjevom o mieri
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 12:52