Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a jeho francúzska kolegyňa Catherine Colonnová počas tlačovej konferencii v Kyjeve. FOTO: REUTERS/Gleb Garanich 
StoryEditor

Francúzsko zvýši dodávky zbraní na Ukrajinu, vyhlásila ministerka a podporila vstup Ukrajiny do Európskej únie

30.05.2022, 17:13
Autor:
TASRTASR
  • Podľa jej slov zbrane dorazia na Ukrajinu v najbližších týždňoch.
  • Šéfovia diplomacií v Kyjeve rokovali aj o užšej integrácii Ukrajiny s Európskou úniou.
  • Francúzsko podpori vstup Ukrjainy do únie, pritom Kyjev vyjadril sklamanie, že niektoré krajiny únie nechcú urýchliť prístupový proces Ukrajiny.

Francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnová v pondelok počas návštevy Kyjeva deklarovala pripravenosť Francúzska zvýšiť vojenskú pomoc pre Ukrajinu, ktorá sa už 96. deň bráni ruskej agresii.

"Francúzsko nie je vo vojne s Ruskom", ale "bude pokračovať v posilňovaní dodávok zbraní", povedala Colonnová na tlačovej konferencii so svojím ukrajinským rezortným kolegom Dmytrom Kulebom.

Rýchle zblíženie

Podľa jej slov zbrane z Francúzska dorazia na Ukrajinu už "v najbližších týždňoch".Podľa agentúry AFP Colonnová počas návštevy v Kyjeve obhajovala francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý sa na Ukrajine a v niektorých západných štátov dostal pod paľbu kritiky za to, že často telefonuje so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

Uznala, že možno teraz nie je čas na rokovania, ale citovala ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý povedal, že  takýto dialóg bude musieť raz prísť.

image

Masaker v Buči: Zverejnili zábery, ktoré predchádzali vražde ôsmich mužov

Šéfovia diplomacií v Kyjeve rokovali aj o užšej integrácii Ukrajiny s Európskou úniou. Colonnová uistila, že Francúzsko je "za zbližovanie s Ukrajinou, a to dokonca urýchlené. "Je to legitímna požiadavka," konštatovala.

Kyjev pritom vyjadril sklamanie, že niektoré krajiny únie nechcú urýchliť prístupový proces Ukrajiny. Kuleba uviedol, že požiadal Colonnovú, aby "nielen podporila rozhodnutie udeliť Ukrajine štatút kandidátskej krajiny, ale aj presvedčila tých, ktorí stále pochybujú o účelnosti tohto kroku".

Podpora vyšetrovania vojnových zločinov

Colonnová, ktorá sa svojej funkcie vo vláde ujala funkcie len nedávno, navštívila aj Kyjevskú oblasť a mesto Buča, kde ruskí vojaci podľa ukrajinských vyšetrovateľov zrejme zabili stovky civilistov.

Po návšteve pravoslávneho kostola v Buči Colonnová zdôraznila, že Francúzsko je na strane obetí údajných ruských zverstiev a "urobí všetko, čo je v jeho silách, aby obnovilo mier".

Pripomenula, že jej krajina bola "prvým štátom, ktorý reagoval," a vyslal do Buče špecialistov, aby spolu s ukrajinskými vyšetrovateľmi zaistili dôkazy a začali vyšetrovať vraždy civilistov.

image

Ruská armáda pácha ohavné činy. Do klavíra 10-ročného dievčatka v Buči nachystali granát

Colonnová vyjadrila nádej, že táto práca bude čo najskôr ukončená, "aby rodiny mohli pochovať svojich blízkych v riadnych hroboch".

Francúzska ministerka má v pláne aj rokovanie s prezidentom Zelenským. Predpokladá sa, že budú hovoriť o blokáde ukrajinských prístavov zo strany Ruska a o vplyve tejto situácie na globálnu potravinovú bezpečnosť.

01 - Modified: 2022-05-25 14:00:00 - Feat.: 0 - Title: Obetiam vyrezávali do tela svastiky. Kto sú obávaní ruskí neonacisti bojujúci na Ukrajine? 02 - Modified: 2022-05-24 10:22:19 - Feat.: 1 - Title: Sýrski experti na barelové bomby sú v Rusku, majú pomôcť s útokmi na Ukrajine 03 - Modified: 2022-05-13 13:18:16 - Feat.: 1 - Title: Putin sa Scholzovi sťažoval na zastavené rokovania a nacistov. Ten ho vyzval na prímerie na Ukrajine
01 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 03 - Modified: 2024-04-25 18:28:00 - Feat.: - Title: Macron vo štvrtok vyzval Európanov, aby boli ambicióznejší a uskutočnili reformy 04 - Modified: 2024-04-25 17:11:18 - Feat.: - Title: Stoltenberg ocenil spoluprácu Nemecka a Francúzska na obrannom systéme. Plánujú aj výrobu tankov 05 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 20:34