Logo americkej spoločnosti Boeing. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čína v tichosti dodržiava sankcie, pre boeingy ruských aeroliniek uzavrela letiská

27.05.2022, 17:08
Autor:
ČTKČTK

Podľa dokumentu, ktorý tento týždeň obdržali ruskí dopravcovia, čínske úrady požadujú, aby lietadlá z Ruska nemali dvojakú registráciu.

Čínske úrady sa rozhodli uzavrieť letiská pre desiatky lietadiel ruských leteckých spoločností. Ako dnes informoval spravodajský portál The Moscow Times, zákaz sa vzťahuje na lietadlá amerického výrobcu Boeing, ktoré nebudú môcť pristávať na čínskych letiskách.

Čína tak naďalej v tichosti dodržiava západné sankcie uvalené na Rusko po jeho invázii na Ukrajinu, dodáva denník. Po prudkom obmedzení dodávok elektroniky a vybavenia, odmietnutí dodávok leteckých dielov a úplnom zastavení investícií do akýchkoľvek ropných a plynárenských projektov, je uzatvorenie letísk pre boeingy ruských leteckých spoločností ďalším krokom, ktorý Peking zaviedol.

Podľa dokumentu, ktorý tento týždeň obdržali ruskí dopravcovia, čínske úrady požadujú, aby lietadlá z Ruska nemali dvojakú registráciu. Lietadlá sú teraz preregistrované v Rusku, ale ich pôvodná registrácia zostáva na Bermudách. Vymazať ich z bermudského registra nemožno - k tomu sú oprávnení iba prenajímatelia, ktorí sa väčšinou k sankciám proti Rusku pripojili.

Boeingy ruských spoločností môžu odteraz lietať cez čínske územie iba tranzitne. Nové pravidlá sa už dotkli spoločnosti Aviastar-TU, hlavného partnera internetového obchodu AliExpress.

Spoločnosť, ktorá týždenne prepravovala do Ruska 700 ton čínskeho spotrebného tovaru, dostala oznámenie, že päť jej lietadiel Boeing nespĺňa požiadavky Medzinárodnej organizácie pre civilné letectvo ICAO, oznámil agentúre Interfax zdroj z trhu logistických služieb.

"Ak lety do Číny nebudú zastavené, bude letecká spoločnosť potrestaná príslušnými sankciami," dodal.

Rusko celkom zabavilo zahraničným prenajímateľom viac ako 500 lietadiel v hodnote desiatich miliárd dolárov (približne 9,35 miliardy eur). Toto opatrenie bolo jednou z častí odvetných sankcií, keď spoločnosti Boeing a Airbus odmietli dodávať Rusku náhradné diely a vykonávať údržbu lietadiel svojej výroby.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 00:54