Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoglu. FOTO: REUTERS/Umit Bektas
StoryEditor

Rokovania medzi Tureckom a Škandináviou výrazne nepokročili

27.05.2022, 14:55
27.05.2022, 15:37
Autor:
ČTKČTK

Turecko po Fínsku a Švédsku chce, aby prestali podporovať "teroristické organizácie", ako aj zrušenie obmedzení na vývoz zbraní.

Stredajšie rokovania medzi Tureckom, Fínskom a Švédskom o rozšírení NATO neurobili žiadny výraznejší pokrok a dátum ďalších rozhovorov strany zatiaľ nestanovili. Uviedla to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje v tureckej vláde.

Turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu dnes zopakoval, že obe škandinávske krajiny "musia urobiť konkrétne kroky", aby Ankara súhlasila s ich vstupom do Severoatlantickej aliancie. S rozšírením NATO musia súhlasiť všetky členské štáty.

Zdvorilé, ale bez výsledkov

Rokovania v stredu trvali celkovo osem hodín a podľa diplomatov sa viedli v zdvorilom duchu. Výrazne ale nepokročili. Turecko po Fínsku a Švédsku chce, aby prestali podporovať "teroristické organizácie".

image

Macron: Turecko by malo rešpektovať voľbu Švédska a Fínska pripojiť sa k NATO

Tým Ankara mieni niektoré kurdské organizácie, napríklad Stranu kurdských pracujúcich (PKK), či priaznivcov klerika Fethullaha Gülena, ktoré turecké úrady považujú za strojcu neúspešného pokusu o štátny prevrat z roku 2016. Turecko po oboch škandinávskych krajinách chce tiež zrušenie obmedzení na vývoz zbraní.

"Musia urobiť konkrétne kroky, čo nebude jednoduché. Rokovania budú pokračovať, ale nezdá sa, že sa tak stane veľmi skoro, "povedal agentúre Reuters predstaviteľ tureckej vlády. Podľa ďalšieho zdroja Turecko znížilo svoje očakávania, že nájde dohodu so škandinávskymi krajinami pred summitom NATO, ktorý sa uskutoční na konci júna v Madride.

Turecký minister zahraničia Çavuşoglu dnes povedal, že chápe bezpečnostné obavy Švédska a Fínska. "Ale každý musí chápať aj legitímne bezpečnostné obavy Turecka," povedal Çavuşoglu, ktorý vyzval Helsinki a Štokholm, aby urobili konkrétne kroky a prestali podporovať terorizmus.

image

Putinova vojna spôsobila vo svete historické zmeny: Toto je sedem z tých najdôležitejších

Švédsko sa ohradilo

Proti správam tureckých médií, že niektorí švédski politici podporujú PKK, sa dnes ohradila švédska ministerka zahraničia Ann Lindeová.

Podľa političky sú nepodložené. "Správy, že švédski politici v demokratických skupinách zastupujú teroristickú organizáciu PKK, sú nepravdivé. Ide o závažné obvinenia, ktoré chýbajú akýkoľvek základ," napísala Lindeová na twitteri.

Podľa agentúry AP Turecko predložilo Fínsku a Švédsku päť požiadaviek na "bezpečnostné záruky". Ankara okrem iného po oboch krajinách chce, aby prestali politicky a vojensky podporovať skupiny, ktoré Turecko považuje za teroristické, aby zabránili ich financovaniu či aby odvolali obmedzenia na vývoz zbraní do Turecka.

Švédsko a Fínsko podali tento mesiac prihlášku na vstup do Severoatlantickej aliancie. Obe krajiny, ktoré dlho neboli členmi vojenských paktov, sa rozhodli tento krok urobiť v reakcii na ruskú agresiu proti Ukrajine.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:24