StoryEditor

Čína chce posilniť svoj vplyv v Tichomorí. Šéf čínskej diplomacie rokoval na Kiribati

27.05.2022, 13:43
Autor:
ČTKČTK

Čínsky minister zahraničia Wang I začal cestu po tichomorských štátoch vo štvrtok návštevou Šalamúnových ostrovov, s ktorými Peking nedávno podpísal bezpečnostnú dohodu.

Čínsky minister zahraničia Wang I dnes pokračoval vo svojej ceste po tichomorských ostrovoch návštevou Kiribati, kde je v hre budúcnosť rozsiahlej chránenej oblasti bohatej na ryby, ktorá je na zozname prírodného dedičstva UNESCO.

Rozširovanie čínskeho vplyvu

Peking chce s pacifickými štátmi uzavrieť bezpečnostnú a hospodársku dohodu, ktorá by dramaticky rozšírila čínsky vplyv v regióne. To znepokojuje Spojené štáty a ďalšie krajiny vrátane Austrálie, ktorej šéfka diplomacie dnes pokračovala v rokovaní na Fidži.

Biely dom dnes oznámil, že Fidži sa ako prvý tichomorský ostrovný štát rozhodlo pripojiť k Indopacifickej sústave pre ekonomický rozvoj, ktorá má vytvoriť pôdu pre hlbšie angažovanie USA v regióne.

image

Čína chce zmeniť medzinárodné usporiadanie. USA bojujú o zachovanie súčasného poriadku, tvrdí Blinken

Phoenixské súostrovie, ktoré je súčasťou Kiribati, sa na zoznam UNESCO dostalo v roku 2010. Vlani v novembri prezident Kiribati Taneti Maamau oznámil, že vláda plánuje ukončiť zákaz komerčného rybolovu, ktorý v tejto oblasti platí, a začať v lokalite s udržateľným rybolovom.

Podľa Anny Powlesovej z novozélandskej Masseyovej univerzity z návštevy čínskeho ministra na Kiribati pravdepodobne vyplynú dohody o rybolove. "Obávame sa, že to v podstate vyhladí populáciu rýb," vyhlásila Powlesová.

Peking, ktorý už teraz rybolovu v regióne dominuje, ponúkol modernizovať letiskovú dráhu a hrádzu na Phoenixskom súostroví. Čínska rybárska základňa na Kiribati by tiež poslúžila ako ďalšie centrum pre čínske sledovacie aktivity, domnieva sa Powlesová.

image

Pád čínskej ekonomiky za sebou nechá spálenú zem

Čínsky minister zahraničia Wang I začal cestu po tichomorských štátoch vo štvrtok návštevou Šalamúnových ostrovov, s ktorými Peking nedávno podpísal bezpečnostnú dohodu.

Krátka návšteva

Na Kiribati sa zdržal iba štyri hodiny. Súostrovie pre covid-19 tento rok uzavrelo svoje hranice, v prípade Wanga a jeho delegácie ale urobilo vzácnu výnimku, napísala agentúra AP.

Pre návštevu platili prísne opatrenia, napríklad čínska delegácia musela pred príletom podstúpiť PCR testy a počas pobytu zostať v uzavretej bubline. Všetci ľudia, ktorí sa na Kiribati so členmi čínskej delegácie stretli, budú musieť na týždeň do karantény, zrejme vrátane prezidenta, uviedla AP.

Prerušené vzťahy s Taiwanom

Malý tichomorský ostrovný štát Kiribati v roku 2019 prerušil diplomatické vzťahy s Taiwanom a rozhodol sa namiesto toho uznať pevninskú Čínu. "Vysoká štátna návšteva je dôležitým míľnikom pre vzťahy Kiribati a Číny.

Posilní partnerstvo a spoluprácu medzi oboma krajinami po obnove diplomatických vzťahov v roku 2019, "vyhlásil prezident Maamau.

Na programe desaťdňovej cesty šéfa čínskej diplomacie je tiež Samoa, Fidži, Tonga, Vanuatu, Papua-Nová Guinea a Východný Timor. S predstaviteľmi ďalších krajín, ktoré by podľa predstáv Číny mali byť do dohody zahrnuté, bude Wang rokovať virtuálne. Ide o Cookove ostrovy, Niue a Mikronéziu.

Podľa agentúry AP je na 30. mája na Fidži naplánovaná schôdzka čínskeho ministra s jeho náprotivkami z tichomorských krajín a Čína dúfa, že by tam mohol byť schválený návrh spoločnej dohody.

Austrália v odpovedi na Wangovu cestu vyslala na Fidži svoju ministerku zahraničia Penny Wongovú, ktorá sa dnes stretla s premiérom krajiny Frankom Bainimaramom.

Biely dom dnes informoval, že sa Fidži ako prvý tichomorský ostrovný štát rozhodlo pripojiť k Indopacifickej sústave pre ekonomický rozvoj, ktorej vznik oznámil v pondelok americký prezident Joe Biden pri svojej návšteve Japonska. Fidži sa stalo 14. štátom tohto ekonomického usporiadania, ktoré nezahŕňa Čínu.

01 - Modified: 2022-05-26 17:02:09 - Feat.: 1 - Title: Čína chce zmeniť medzinárodné usporiadanie. USA bojujú o zachovanie súčasného poriadku, tvrdí Blinken 02 - Modified: 2022-05-26 13:03:40 - Feat.: 1 - Title: Pád čínskej ekonomiky za sebou nechá spálenú zem 03 - Modified: 2022-05-27 14:00:00 - Feat.: 1 - Title: Ako sú na tom výrobcovia čipov 04 - Modified: 2022-05-26 09:10:25 - Feat.: 1 - Title: Čína rozširuje svoj vplyv v Pacifiku, šéf diplomacie začal cestu po ostrovoch 05 - Modified: 2022-05-25 07:46:24 - Feat.: 0 - Title: V KĽDR rozhoduje o covide teplota
01 - Modified: 2024-04-25 10:35:09 - Feat.: - Title: Čína údajne poskytuje prístav pre ruskú loď spájanú s dodávkami zbraní z KĽDR 02 - Modified: 2024-04-25 09:03:29 - Feat.: - Title: Takmer polovica veľkých čínskych miest sa potápa, tvrdí štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 04 - Modified: 2024-04-24 09:19:46 - Feat.: - Title: Austrálsky súd predĺžil platnosť zákazu videí z útoku na biskupa na platforme X 05 - Modified: 2024-04-24 08:17:27 - Feat.: - Title: V Austrálii po raziách zadržali osoby napojené na mladíka, ktorý útočil v kostole
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 12:40