Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Čína chce zmeniť medzinárodné usporiadanie. USA bojujú o zachovanie súčasného poriadku, tvrdí Blinken

26.05.2022, 19:02
Autor:
ČTKČTK

USA sa nebudú snažiť o zmenu čínskeho ekonomického a politického modelu. Majú však v úmysle ponúknuť ostatným krajinám vyskúšanú alternatívu, hovorí Antony Blinken.

USA bojujú s Čínou o zachovanie terajšieho medzinárodného usporiadania a chcú viesť medzinárodný blok, ktorého cieľom bude vyvažovať čoraz vážnejšiu a dlhodobú hrozbu, ktorú predstavujú veľmocenské ambície Pekingu.

V dlho očakávanom prejave ohľadom americkej politiky voči Číne to dnes povedal minister zahraničia USA Antony Blinken. Dodal však, že Washington nechce vstúpiť s Pekingom do ďalšej studenej vojny a nebude sa v Číne snažiť o vnútropolitickú zmenu.

Čínska hrozba

Hoci je v súčasnosti najakútnejšou hrozbou pre celosvetovú stabilitu "vojna (ruského) prezidenta Vladimira Putina na Ukrajine", Čína podľa súčasnej americkej administratívy predstavuje väčšie nebezpečenstvo pre celkové medzinárodné usporiadanie.

"Aj počas pokračujúcej vojny prezidenta Putina sa naďalej sústredíme na najvážnejšiu dlhodobú výzvu pre medzinárodný poriadok - čo je tá, ktorú predstavuje Čínska ľudová republika," povedal minister.

"Čína je jedinou krajinou, ktorá má v úmysle pretvoriť medzinárodné usporiadanie, a tiež má čoraz viac ekonomickej, diplomatickej, vojenskej a technologickej moci na to, aby to dokázala," pokračoval Blinken.

Vyskúšaná alternatíva

"Vízia Pekingu by nás vzdialila všeobecným hodnotám, ktoré pomáhali živiť väčšinu pokroku, ktorý svet dosiahol v posledných 75 rokoch," dodal.

USA budú chcieť sústrediť svoje zdroje a spojencov a vzdorovať narastajúcej čínskej asertivite všade na svete, povedal Blinken. Nechcú sa snažiť o zmenu čínskeho ekonomického a politického modelu, ale majú v úmysle ponúknuť ostatným krajinám vyskúšanú alternatívu.

"Nemôžeme spoliehať na to, že Peking zmení svoju trajektóriu. Budeme preto tvarovať strategické prostredie okolo Pekingu, aby sme presadzovali našu víziu otvoreného a inkluzívneho medzinárodného systému," povedal šéf americkej diplomacie.

01 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 02 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 03 - Modified: 2024-04-15 09:41:35 - Feat.: - Title: Scholz je na návšteve Číny, upozornil na neporušiteľnosť hraníc 04 - Modified: 2024-04-15 05:34:47 - Feat.: - Title: Prečo musí svet pozorne sledovať infláciu v Číne 05 - Modified: 2024-04-14 06:24:37 - Feat.: - Title: Čína vyjadrila hlboké znepokojenie v spojitosti s útokmi Iránu na Izrael. Chce zabrániť eskalácii
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:06