Hovorca Kremľa Peskov. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Blokádu ukrajinských prístavov spôsobili západné sankcie, tvrdí Kremeľ

26.05.2022, 13:43
Autor:
ČTKČTK

Moskva kategoricky odmieta obvinenia Spojených štátov a Európskej únie, že Rusko zabraňuje vývozu obilnín z čiernomorských prístavov, uviedol Dmitrij Peskov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes odmietol obvinenia, že Rusko bráni vývozu obilia z ukrajinských prístavov, ktoré blokuje ruské námorníctvo. Z blokády obilia naopak obvinil západné krajiny, informovala agentúra Ria Novosti.

O otvorení koridoru na prepravu obilia s Ruskom a Ukrajinou rokuje Turecko, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného tureckého predstaviteľa.

Chcú zrušiť sankcie

"Naopak, viníme západné krajiny, že podnikli rad nezákonných krokov, ktoré vyústili do tejto blokády," reagoval Peskov na tvrdenie, že Rusko bráni vývozu obilia z Ukrajiny.

"Je potrebné, aby zrušili tie nezákonné rozhodnutia, ktoré bránia lodnej preprave, vývozu obilia a tak ďalej," odpovedal Peskov na otázku, či by Západ mal zrušiť protiruské sankcie, ktoré prijal vo viacerých fázach po začatí ruskej invázie na Ukrajinu.

image

Odchod niektorých západných firiem je možno tým najlepším, čo mohlo Rusko stretnúť, tvrdí Putin

Ruské ministerstvo zahraničných vecí predtým uviedlo, že za problémy s lodnou dopravou môže Kyjev, pretože ukrajinské vojská zamínovali ukrajinské prístavy, pripomenula agentúra RIA Novosti.

Agentúra tiež s odvolaním sa na ruského veľvyslanca pri OSN Vasiľa Nebenzju napísala, že obilie sa z Ukrajiny stále vyváža, a to vlakmi a tiež lodnou dopravou po Dunaji.

Nebenzja tvrdí, že obilie končí v "sýpkach európskych krajín", a to na úkor chudobných častí sveta. Ukrajina sa týmto spôsobom údajne Západu odvďačuje za dodávky zbraní.

Turecká intervencia

S Ruskom a Ukrajinou o preprave ukrajinského obilia cez námorný koridor vedúci cez Bosporský prieliv rokuje Turecko, oznámil Reuters vysokopostavený turecký predstaviteľ, ktorý si želal zostať v anonymite.

OSN varuje, že blokáda ukrajinských prístavov ruskou Čiernomorskou flotilou môže vyvolať celosvetovú potravinovú krízu. Ukrajina je jedným z najväčších vývozcov obilia, kukurice a slnečnicového oleja na svete.

image

Putin premieňa hlad na zbraň. To jednoducho nesmieme dopustiť, burcuje Londýn

Ruská invázia tieto dodávky prerušila a v prístavných skladoch v Odese sa nahromadili státisíce ton pšenice.

Ruské ministerstvo obrany v stredu večer oznámilo, že otvorí námorné koridory pre preplávanie lodí. Koridory majú fungovať denne od 08: 00 do 19: 00 moskovského času (07: 00 až 18: 00 SELČ) po trase z Mariupolu a prístavov Cherson, Mykolajiv, Čornomorsk, Očakiv, Odesa a Južne, uviedlo ministerstvo podľa agentúry Interfax. Správy o ich fungovaní však zatiaľ z Ukrajiny neprišli. Podľa Moskvy tento týždeň odplávalo päť zahraničných lodí z Mariupolu, nie je však jasné, o aké plavidlá išlo.

01 - Modified: 2024-04-23 12:54:45 - Feat.: - Title: Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur 02 - Modified: 2024-04-23 08:28:18 - Feat.: - Title: Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18 až 60 rokov 03 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 04 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 05 - Modified: 2024-04-23 06:29:24 - Feat.: - Title: Britský premiér oznámi zvýšenie vojenskej podpory pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 15:11