StoryEditor

Soros povzbudzuje Európu: Máte na Putina páky, Rusko môže prísť o kľúčové vrty

26.05.2022, 13:10
Autor:
ČTKČTK

Finančník poukazuje na to, že Európska únia je pre Rusko veľmi dôležitý trh a Putin potrebuje príjmy z predaja plynu, aby sa mu nezrútilo hospodárstvo.

Vyjednávacia pozícia ruského prezidenta Vladimira Putina v obchodovaní s plynom nie je taká silná, ako Putin predstiera. Uviedol to americký finančník a filantrop maďarského pôvodu George Soros.

image

Soros: Konflikt na Ukrajine môže byť začiatkom tretej svetovej vojny

Obyčajné vydieranie

Európa má podľa neho na Putina solídne páky. V liste talianskemu premiérovi Draghimu Soros napísal, že Putin úplne zjavne Európu vydiera a hrozí zadržiavaním dodávok plynu, ak už to práve nerobí.

"Urobil to už pred rokom. Plyn umiestnil do zásobníkov, než aby ho posielal do Európy. Tým vznikol nedostatok, vzrástli ceny, a on získal veľa peňazí," napísal v pondelok Soros o ruskom prezidentovi. Server finančnej televízie CNBC sa snažil ruských činiteľov v stredu kontaktovať, tí sa však k Sorosovým slovám zatiaľ nevyjadrili.

image

Zistenie HN: Slovensko sa zbavuje ruského bremena. Plyn príde zo Severného mora

Odstrihli už Fínov, Bulharov aj Poliakov

Rusko minulý týždeň zastavilo dodávky plynu do Fínska so zdôvodnením, že krajina neplatí za odobratý plyn v rubľoch, ako teraz Kremeľ požaduje.

Krátko predtým Fínsko oznámilo, že chce vstúpiť do Severoatlantickej aliancie, ktorú Putin kritizuje a jej už rozšíreniu ďalej na východ k hraniciam Ruska sa snaží zabrániť.

image

„Bazárová mentalita.“ Erdogan bude za súhlas s rozšírením NATO niečo chcieť, v hre sú aj stíhačky

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom už prestala dodávať plyn aj do Poľska a do Bulharska, tiež s odvolaním sa na to, že tieto dve krajiny nechcú platiť v rubľoch. Rusko začalo platby vo svojej mene vyžadovať po invázii na Ukrajinu, kedy na neho západné krajiny uvalili sankcie.

Sú tu riešenia

George Soros však tvrdí, že aj Európa má na Putina páky. Európska únia odoberá asi 40 percent spotrebovaného plynu z Ruska, čo jej znemožňuje prestať surovinu z Ruska odoberať cez noc.

Finančník poukazuje na to, že EÚ je pre Rusko veľmi dôležitý trh a Putin potrebuje príjmy z predaja plynu, aby sa mu nezrútilo hospodárstvo.

"Odhaduje sa, že kapacita ruských zásobníkov bude do júla plná. Európa je jeho jediným trhom. Pokiaľ nebude dodávať do Európy, bude musieť ukončiť ťažbu na Sibíri, odkiaľ ten plyn prúdi. Ide približne o 12 000 vrtov. Nejaký čas trvá, kým sa zavrú, ale keď budú zatvorené, bude ich kvôli veku toho zariadenia ťažké znovu otvoriť," napísal Soros v liste talianskemu premiérovi.

Európa musí podľa neho podniknúť urýchlené prípravy a až potom začať vyjednávať. "Bez nich by bolo veľmi ťažké tie útrapy v podobe náhleho zastavenia dodávok politicky ustáť," povedal Soros. "Európa by potom musela zaviesť vysokú daň na dovoz plynu," dodal.

Svetoznámy ťah finančníka

George Soros vošiel do širšieho povedomia v roku 1992, keď využil anomálie v kurzoch a vsadil zhruba desať miliárd dolárov na pokles kurzu britskej libry. Britská centrálna banka vtedy libru neudržala v Európskom mechanizme výmenných kurzov napriek tomu, že proti Sorosovi začala mohutne intervenovať.

Odhaduje sa, že na obranu meny vtedy vynaložila asi 3,4 miliardy libier. Peniaze zo štátnej pokladnice určenej na obranu meny skončili ako zisky špekulantov. Soros vtedy na operácii zarobil vyše miliardu dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:13