Dedinka Staryi Krym pri Mariupole. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Invázia pripravila o život najmenej 22-tisíc obyvateľov Mariupolu. Všade je pach smrti a dymu, povedal poradca starostu

25.05.2022, 18:02
Autor:
TASRTASR

"Mariupol je teraz mesto duchov. Je v ňom úplná tma. Jediné svetlá pochádzajú od ruských vojakov a hliadok. Všade je pach smrti a dymu," povedal Petr Andrjuščenko.

V ukrajinskom Mariupole zomrelo za tri mesiace vojny najmenej 22.000 obyvateľov, povedal stanici CNN poradca mariupoľského starostu Petr Andrjuščenko. Údaj podľa neho vychádza z komunikácie s úradníkmi na mieste, skutočný počet obetí ruskej agresie ale môže byť ešte vyšší. Sám Andrjuščenko z prístavného mesta na pobreží Azovského mora ušiel.

Uvedený údaj 22 000 obetí nemožno nezávisle overiť, pretože nezávislá tlač nemá do mesta prístup a obyvatelia Mariupolu obsadeného ruskými vojakmi sa boja komunikovať s médiami, poznamenala CNN. Naposledy starosta Vadym Bojčenko v prvej polovici apríla oznámil, že počet civilných obetí v Mariupole sa odhaduje na 21 000.

"Mariupol je teraz mesto duchov," povedal Andrjuščenko v rozhovore s novinárkou CNN. Mesto sa podľa jeho informácií v určitých ohľadoch prepadlo späť do stredoveku. "V meste je úplná tma. Jediné svetlá pochádzajú od ruských vojakov a hliadok. Všade je pach smrti a dymu, "povedal.

Ľudia sa po Mariupole môžu pohybovať len so špeciálnou priepustkou a majú veľmi obmedzený kontakt s okolitým svetom; mobilné spojenie je obnovované postupne.

Pohreby sú teraz v meste podľa Andrjuščenka komplikované. Ruskí predstavitelia totiž požadujú, aby mŕtvi boli najprv dopravení do márnice a aby osoba, ktorá sa o telo prihlási, na kameru uviedla, že nebožtík zomrel rukou ukrajinských vojakov.

Mariupol bol po niekoľko mesiacov dejiskom tvrdých bojov medzi ukrajinskými silami na jednej strane a ruskými vojakmi a proruskými separatistami na strane druhej. Poslednou baštou ukrajinského odporu boli oceliarne Azovstal. Minulý piatok ale veliteľ pluku Azov, ktorý sa podieľal na ich obrane, uviedol, že ukrajinské velenie dalo vojakom v Azovstane rozkaz boja ukončiť.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:16