Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbock. FOTO: Reuters  
StoryEditor

Berlín by sa mal chopiť hlavnej úlohy v bezpečnosti Európy. Iná alternatíva neexistuje, tvrdí Poľsko

24.05.2022, 16:48
Autor:
ČTKČTK

Nemecko po invázii prešlo zložitou premenou svojho prístupu k Rusku, zdôraznil šéf poľskej diplomacie Zbigniew Rau.

Ruská invázia na Ukrajinu bola fiaskom nemeckej východnej politiky, pred ktorou Poľsko opakovane varovalo. Dnes to po rokovaní s nemeckou ministerkou zahraničia Annalenou Baerbockovou vyhlásil šéf poľskej diplomacie Zbigniew Rau.

Minister zároveň ocenil Nemecko za zmenu prístupu k Moskve a za podporu Ukrajiny. Vyzval tiež Berlín, aby sa ujal hlavnej úlohy v bezpečnostnom systéme Európy.

"Ruská invázia bola nielen fiaskom a otrasom nemeckej východnej politiky," povedal Rau, podľa ktorého sa plne ukázala energetická závislosť západných krajín od Ruska.

Zmena zahraničnej politiky

"Poľsko opakovane varovalo nemecké vlády pred politikou voči Rusku, ktorá bola založená na prianiach a nie na hodnotení politického vývoja v Rusku," povedal.

Poznamenal, že nemecká snaha zakotviť Rusko v európskych štruktúrach viedla k rastu energetickej závislosti a zároveň s tým aj k rešpektovaniu ruských zahraničných politických záujmov.

Rau zdôraznil, že Nemecko po invázii prešlo zložitou premenou svojho prístupu k Rusku. "Obdivujem zmenu nemeckej zahraničnej politiky," povedal s tým, že Nemecko sa môže plne na podporu Varšavy spoľahnúť. Zároveň vyzval Berlín, aby prevzal zodpovednosť za európsku bezpečnosť.

"Nepochybujeme, že Nemecko by malo prevziať hlavnú úlohu v otázke bezpečnosti Európy," povedal Rau. Chce tiež, aby Berlín podporil kandidátsky štatút Ukrajiny na členstvo v Európskej únii. "Neexistuje iná alternatíva," poznamenal.

Podľa Raua nemôže Nemecko stáť stranou, ak má Ukrajina ruskú inváziu prekonať. "Spolupracujeme na dodávkach zbraní vrátane ťažkých a posilňujeme východné krídlo Severoatlantickej aliancie," povedala Baerbocková.

Zbavenie sa závislosti od energií z Ruska

Šéfka nemeckej diplomacie zopakovala, že cieľom nielen Nemecka, ale celej Európskej únie je zbavenie sa závislosti od ruskej ropy a plynu.

"Už sme ako EÚ prijali päť balíkov sankcií a verím, že nájdeme zhodu aj na šiestom," povedala Baerbocková o príprave ďalších protiruských opatrení, ktorých súčasťou má byť aj embargo na ropu z Ruska.

Proti takémuto zákazu je zatiaľ Maďarsko. "Budeme postupovať spoločne a solidárne," povedala ministerka. Dodala, že štáty EÚ dostanú na opätovné získanie energetickej nezávislosti dostatok času, aby tento zložitý krok jednotu spoločenstva nenarušil.

01 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 02 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala 03 - Modified: 2024-04-26 08:44:26 - Feat.: - Title: Peking vyzval Nemecko, aby nenarušilo vzájomné vzťahy kvôli špionážnej kauze 04 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 05 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:51