StoryEditor

V kremeľských kuloároch sa má diskutovať o Putinovom odchode, tvrdí Sky News

24.05.2022, 15:49
Autor:
TASRTASR

Za čas, čo trvá vojna na Ukrajine, Putin proti sebe poštval nielen "holubice", tých, čo chcú mier, ale aj "jastrabov", teda prívržencov konfliktu, píše Meduza.io s odvolaním sa na svoje zdroje v Kremli.

Zdroje blízke Kremľu tvrdia, že v radoch ruskej politickej elity rastie dezilúzia z konania a rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina. TASR o tom informuje na základe správy britskej spravodajskej televízie Sky News, ktorá citovala z rozsiahleho materiálu ruského nezávislého webu Meduza.io.

Pre štát nepohodlný web

V Rusku je prístup k webu Meduza.io zablokovaný od začiatku vojny na Ukrajine, podobne ako k mnohým ďalším nezávislým médiám. Redakcia Meduzy momentálne pracuje z Lotyšska.

Meduza.io s odvolaním sa na svoje zdroje v Kremli píše, že za tri mesiace, čo trvá vojna Ruska proti Ukrajine, Putin proti sebe poštval nielen "jastrabov", prívržencov tohto konfliktu, ale aj "holubice", teda tých, čo chcú mier.

Zatiaľ čo zdroj hnevu medzi odporcami vojenskej akcie je jasný, tí, ktorí podporovali inváziu na Ukrajinu, sú údajne nespokojní s nedostatočným pokrokom a chcú "tvrdší" prístup.

Pod pojmom "tvrdší" sa pritom myslí mobilizácia záložníkov a vojna "až do víťazného konca". V ideálnom prípade teda až do dobytia Kyjeva, píše Meduza.io.

image

The Guardian zdokumentoval použitie zakázanej munície Ruskom na Ukrajine

Bez ohľadu na následky

Poprední predstavitelia ruského biznisu aj mnohí členovia vlády sú údajne nespokojní s tým, že Putin inicioval vojnu bez toho, aby premýšľal o rozsahu sankcií, ktoré boli v dôsledku konfliktu na Ukrajine uvalené Západom.

Táto "strana mieru" je nespokojná s Putinovým konaním, pretože na jeho strane nevidí nijaké reálne kroky na dosiahnutie mieru s Ukrajinou a na druhej strane vidí mnohé problémy v ekonomike.

"Problémy (v Rusku v dôsledku vojny) sú už viditeľné a v polovici leta sa to bude ďalej sypať z rôznych strán: doprava, medicína, dokonca aj poľnohospodárstvo. Nikomu by nenapadlo, že to bude v takom rozsahu," vysvetlil zdroj blízky vláde pre Meduzu.

image

Zbohom, Puškin, alebo súmrak všetkého ruského na Ukrajine

Dodal, že pred vojnou nikto v Kremli nepočítal s možnosťou úplného odmietnutia dovozu ruského plynu a ropy zo strany európskych krajín.

O takomto embargu sa stále diskutuje, ale podľa zdrojov Meduzy prezident a "bojovne" ladená časť jeho okolia stále neveria, že sa tieto hrozby zo strany Západu uskutočnia.

"Putin jednoducho nechce rozmýšľať o ekonomických problémoch, ktoré sú pre väčšinu predstaviteľov zrejmé, a najmä ich nechce spájať s vojnou," zdôraznili pre Meduzu dva zdroje blízke prezidentskej kancelárii.

Kto by prišiel po Vladimirovičovi 

Zdroje blízke Putinovej vláde tvrdia, že aj v tejto súvislosti sa vo vláde čoraz viac diskutuje o "budúcnosti po Putinovi".

Meduza.io naznačuje, že za možného nástupcu býva označovaný moskovský primátor Sergej Sobianin, Putinov oddaný spojenec a bývalý prezident Dmitrij Medvedev a prvý zástupca vedúceho prezidentskej administratívy Sergej Kirijenko, uvádza britská televízia Sky News.

"Nie je to tak, že by teraz chceli zvrhnúť Putina a plánovali to. Existuje však zhoda alebo zbožné želanie, že v dohľadnej dobe nebude riadiť štát," vysvetľuje jeden zo zdrojov.

image

Ako uvažuje Putin? Je to človek 19. storočia, hovorí muž, ktorý sa podieľal na jeho vzostupe

"Prezident narobil zmätky, ale potom sa dá všetko napraviť – nejako sa dohodnúť (so Západom a Ukrajinou)," povedal pre web Meduza.io jeden z účastníkov rozhovoru.            

Respondenti Meduzy však zdôrazňujú, že napriek existencii diskusie o Putinových hypotetických nástupcoch si všetci, ktorí sú pri moci, uvedomujú: "Putin môže odísť z prezidentského kresla len vtedy, ak sa jeho zdravotný stav vážne zhorší".

"Výsledkom je, že nespokojnosť vysokopostavených úradníkov sa neprejavuje v ničom, okrem vzájomných rozhovorov," konštatuje Meduza podľa webu Sky News.

Podľa slov zdroja blízkeho federálnej vláde "ľudia síce hundrú, ale pokračujú v práci, prispôsobujúc krajinu k vojnovým podmienkam".

01 - Modified: 2022-05-24 12:26:45 - Feat.: 1 - Title: The Guardian zdokumentoval použitie zakázanej munície Ruskom na Ukrajine 02 - Modified: 2022-05-24 10:24:20 - Feat.: 0 - Title: Harabina chvália v ruskej televízii, otvorene hovorili aj o možnom financovaní slovenských politikov 03 - Modified: 2022-05-24 10:12:15 - Feat.: 0 - Title: Kedy Putin zomrie? Ruský okultista si myslí, že pozná presný dátum. Oznámil ho 04 - Modified: 2022-05-24 10:22:19 - Feat.: 1 - Title: Sýrski experti na barelové bomby sú v Rusku, majú pomôcť s útokmi na Ukrajine 05 - Modified: 2022-05-24 08:41:03 - Feat.: 1 - Title: Zbohom, Puškin, alebo súmrak všetkého ruského na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 03:43