Ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, ktorý si odpykáva trest vo väzení za podvod a pohŕdanie súdom. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Navaľnému súd potvrdil 9-ročný trest: Putin a jeho režim sú zradcovia a vrahovia Rusov, vyhlásil

24.05.2022, 11:35
24.05.2022, 12:10
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Moskovský mestský súd rozhodol, že "rozsudok ponechá bezo zmien" a že trest okamžite nadobudne platnosť. Opozičný líder tak bude prevezený do trestaneckej kolónie s prísnym režimom.

Moskovský mestský súd dnes zamietol odvolanie kritika Kremľa, opozičného politika Alexeja Navaľného proti jeho marcovému odsúdeniu na deväť rokov do väzenia za podvod a pohŕdanie súdom, oznámili tlačové agentúry.

Navaľný vinu odmieta a svoje uväznenie pripisuje režimu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorého na súde označil za nepriateľa, zradcu a vrahov ruského ľudu.

"Žalobe obhajoby sa nevyhovuje, rozsudok súdu prvej inštancie (je) bez zmeny," ohlásil verdikt sudcu. Rozsudok tým vstúpil do platnosti a Navaľnyj bude prevezený z nápravného zariadenia v Pokrove vo Vladimirskej oblasti do väzenia s prísnejším režimom, napísala agentúra TASS. Pokrovské väzenie sa nachádza asi 100 kilometrov od Moskvy.

Obhajoba žiada o zrušenie verdiktu s tým, že vina ich klienta nebola preukázaná. Prokurátorka naopak žiadala ponechať marcový rozsudok bez zmeny.

Sám Navaľnyj počas procesu zotrval v pokrovskom väzení, vzdialenom asi 100 kilometrov od Moskvy, so súdom sa spojil prostredníctvom videa.

"Ruský súd si neváži nikto"

"Ruský súd si neváži nikto," poznamenal líder opozície v Rusku. "Pohŕdam vaším súdom, pohŕdam vaším systémom, pohŕdam vaším režimom," dodal.

Následne označil Putinov režim za nepriateľov, zradcov a vrahov ruského ľudu. Sudca potom Navaľného prerušil a vyzval ho, aby sa vrátil k posudzovanej otázke. ​Navaľnyj sa ohradil, že mu trestný zákon dovoľuje v poslednom slove povedať, čo sa mu zapáči.

Ešte skôr pripomenul, že "posledných slov" mal v poslednej dobe asi sedem a že obvykle ho prerušovali a "vypípávali", akonáhle začal hovoriť o ruskej vojne proti Ukrajine.

{article}67163{/article}

"Nepáči sa vám, keď hovorím o vojne? Potom túto vojnu použijem ako metaforu pre vaše súdy. Táto vojna, rovnako ako vaše súdy, je postavená výhradne na klamstve, bez jediného pravdivého slova", povedal.

Sudca znovu prerušil Navaľného, ​​keď spomínal, že nikto neveril varovaniam americkej rozviedky o chystajúcom sa útoku Ruska na Ukrajinu.

"Môžete ma prerušiť a vypnúť, ale poviem všetko, čo sa chystám povedať," zareagoval Navaľnyj. "Ako by bolo všetkým bez vás krásne! Je potrebné, aby ste nechali všetkých na pokoji, odpojili sa od Ukrajiny, od obyčajných ľudí! Váš čas nie je navždy a váš čas uplynie. Až budete všetci horieť v pekle, prikladať drevo pod kotol budú vaši predkovia, ktorí si nepriali, aby ste rozpútali nové vojny v 21. storočí," vyhlásil.

Západ proces ostro kritizuje

Štyridsaťpäťročný kritik ruského režimu sa predvlani niekoľko mesiacov zotavoval v Nemecku z otravy, ktorú podľa západných laboratórií spôsobila bojová látka zo skupiny novičok.

Alexej ​ Navaľnyj z otravy obvinil Kremeľ, ten obvinenie odmietol a spochybnil aj samotný fakt otravy, potvrdený západnými expertmi.

Polícia Navaľného po návrate do vlasti zatkla a teraz si odpykáva zhruba 2,5 roka väzenia z dôvodu porušenia podmienky skoršieho rozsudku za údajnú spreneveru.

Navaľnyj označil svoje väznenie za politicky motivované. V krajine vlani vypukli kvôli jeho uväzneniu rozsiahle protesty, proti ktorým úrady tvrdo zasiahli. Úrady medzitým Navaľného organizácie označili za "extremistické" a zakázali ich.

V marcovom procese potom Navaľného odsúdili za podvod, keď zbieral peniaze na svoju prezidentskú kampaň, hoci vedel, že ho úrady do volieb nepustia.

Marcový rozsudok aj celý súdny proces kritizovali západné štáty. Americké ministerstvo zahraničia podľa tlačových agentúr odsúdilo "zinscenovaný" a "hanebný" súd.

Hovorca Ned Price pred novinármi označil rozsudok za ďalší príklad rastúcich represií, ktoré majú umlčať opozíciu, potlačiť odlišné názory a kritiku vojny na Ukrajine. Verdikt ostro kritizovalo

Nemecko ako "zjavnú svojvôľu" a "súčasť systematického využívania ruského súdneho systému proti disidentom a politickej opozícii". Ku kritike "politicky motivovaného verdiktu" sa pridala aj česká diplomacia.

01 - Modified: 2022-05-24 08:41:03 - Feat.: 1 - Title: Zbohom, Puškin, alebo súmrak všetkého ruského na Ukrajine 02 - Modified: 2022-05-24 09:43:40 - Feat.: 1 - Title: Putinova vojna spôsobila vo svete historické zmeny: Toto je sedem z tých najdôležitejších 03 - Modified: 2022-05-24 07:59:06 - Feat.: 1 - Title: Ruský dom vo Švajčiarsku premenovali na Dom ruských vojnových zločinov 04 - Modified: 2022-05-24 07:54:50 - Feat.: 1 - Title: Kyjev je pripravený na výmenu zajatcov; Zelenskyj žiada vyvinutie tlaku na Rusko
01 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 02 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:12