Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas online prejavu na výročnom Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose 23. mája 2022. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj v Davose: Rokujeme o vytvorení trás na export potravín. Ďalšie sankcie voči Rusku sú nutné

23.05.2022, 17:39
Autor:
TASRTASRnasinasi

Ukrajinský prezident taktiež informoval, že ruský útok na vojenskú základňu na severe Ukrajiny, ku ktorému došlo 17. mája, si vyžiadal 87 obetí na životoch.

Volodymyr Zelenskyj dnes predniesol videopríhovor pri príležitosti Svetového ekonomického fóra, ktoré sa koná vo švajčiarskom horskom stredisku Davos.

Účastníkom adresoval slová hneď na margo niekoľkých tém, ktoré sa týkajú bojov na Ukrajine, ktoré spustil nevyprovokovaný vpád ruských vojsk 24. februára 2022. 

Sanckie na Moskvu a zbrane pre Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príhovore vyzval na uvalenie maximálnych možných sankcií voči Rusku a žiadal aj poskytnutie ďalších zbraní pre ukrajinskú armádu.

"Myslím si, že takéto sankcie proti Rusku stále neexistujú a mali by," povedal Zelenskyj. Zdôraznil, že na zastavenie agresie Ruska je potrebné, aby sankcie išli ešte ďalej, vrátane uvalenia ropného embarga, zablokovania všetkých ruských bánk a úplného prerušenia obchodovania s Ruskom.

Zasadzoval sa aj za úplné stiahnutie zahraničných spoločností z Ruska, aby sa zabránilo podpore ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine. Tieto reštrikcie sú podľa Zelenského nutné, "aby Rusko a každý ďalší potenciálny agresor, ktorý chce začať brutálnu vojnu proti susedovi, jasne vedel, k čomu to okamžite povedie".

Podobné slová dnes vyslovil aj Joe Biden počas svojej návštevy Japonska. Americký prezident na nej prekvapil vyhlásením, že USA by vojensky pomohli Taiwanu, ak by sa Čína naň rozhodla zaútočiť. Zároveň pripodobnil napätie medzi Čínou a ostrovom k situácii na Ukrajine, keď povedal, že Čína pozorne sleduje, ako sa Západ v súčasnosti "poráta" s ruským agresorom.

image

Biden hrozí Číne: USA sú ochotné vojensky brániť Taiwan, Peking sa zahráva s ohňom

Ukrajinský prezident vyzval svet, aby "sa už teraz postavil proti Rusku a nečakal, kým (Moskva) použije chemické, biologické alebo jadrové zbrane". Podľa jeho slov nesmie agresor nadobudnúť "dojem, že svet nekladie dostatočný odpor".

Volodymyr Zelenskyj vo svojom prejave vyzdvihol odvahu občanov Ukrajiny, ktorá vyburcovala nevídanú jednotu demokratického sveta.

Až 87 obetí po útoku v ukrajinskej Desne

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tiež informoval, že ruský útok na vojenskú základňu na severe Ukrajiny, ku ktorému došlo 17. mája, si vyžiadal 87 obetí na životoch. Oblasť, v ktorej sa útok odohral, neskôr opätovne ovládli jednotky Kyjeva. 

"Dnes je pod troskami v Desne 87 obetí. Osemdesiatsedem obetí, ktoré boli zabité," povedal Zelenskyj počas prejavu v Davose. Ruské údery na Desnu boli zriedkavým útokom na oblasť nachádzajúcu sa neďaleko ukrajinskej metropoly Kyjev niekoľko týždňov po tom, čo ukrajinské jednotky územie opätovne ovládli po stiahnutí síl Moskvy, pripomína AFP.

Obec Desna leží približne 70 kilometrov severne od Kyjeva a nachádza sa pri nej rozsiahle vojenské výcvikové stredisko. Tamojší predstavitelia predtým uviedli, že pri spomínaných ruských útokoch zahynulo osem osôb.

"Budúcnosť Ukrajiny bude bez týchto ľudí," povedal Zelenskyj s odvolaním sa na obete útoku v Černihivskej oblasti, ktorý by predstavoval jeden z najväčších zaznamenaných útokov v prebiehajúcej vojne na Ukrajine, píše AFP.

image

Svoju vinu priznali. Na Ukrajine pokračuje súd s Rusmi, ktorí strieľali na civilistov

Aktívne plánovanie exportu potravín

Ukrajinský prezident sa zaooberal aj témou, ktorá ohrozuje potravinovú bezpečnosť vo svete, a tou je sťažená možnosť prepravy pšenice a ďalšieho obilia z Ukrajiny. Zelenskyj prezradil, že Ukrajina rokuje o vytvorení vývozných potravinových koridorov.

image

Hrozí, že vypukne Putinov globálny hladomor. Už teraz sú bez jedla milióny ľudí, píše The Washington Post

V prejave uviedol, že už s niekoľkými krajinami rokoval o vytvorení trás na export pšenice, iných druhov obilia a slnečnicových semien. Vyhlásil, že na prepravu zásob potravín by sa mohli využiť prístavy v Baltskom mori, pričom zopakoval obvinenia, že Rusko na okupovaných územiach Ukrajiny kradne tisíce ton obilia.

Informoval tiež, že Ukrajina navrhuje vytvoriť medzinárodnú organizáciu zodpovedných vývozcov potravín, aby sa zabránilo nedostatku jedla až hladomoru v mnohých krajinách.

"Hlad treba zastaviť preventívne, keď sa ešte nezačal. Teraz svet takýto nástroj nemá. Preto navrhujeme vytvoriť organizáciu zodpovedných a demokratických štátov vyvážajúcich potraviny, ktoré môžu konať s rešpektom k ľudským právam a pravidlám svetového obchodu," uviedol Zelenskyj.

image

Zelenskyj: Rusko blokuje v ukrajinských prístavoch 22 miliónov ton obilia

Ukrajina obviňuje Rusko, že z dočasne okupovaných území Ukrajiny – Záporožskej, Chersonskej, Doneckej a Luhanskej oblasti – vyviezlo už asi 400 000 ton obilia. Okrem toho ruské jednotky svojimi raketovými útokmi v iných regiónoch krajiny ničia obilné silá a sklady, prepravné pásy, poľnohospodárske stroje i ďalšiu infraštruktúru. Narúšajú aj sejbu obilnín.

Predpokladá sa, že Ukrajina z dôvodu blokády svojich prístavov Ruskom nemôže vyviezť 90 miliónov ton obilia. Denne tak, okrem iného, prichádza o asi 170 miliónov dolárov. Medzinárodný menový fond varoval, že katastrofálny nedostatok pšenice môže v najchudobnejších regiónoch sveta spôsobiť migráciu miliónov ľudí, ktorí sa vydajú na cestu za potravinami.

01 - Modified: 2022-05-23 14:10:18 - Feat.: 1 - Title: Medzi najvplyvnejšími ľuďmi podľa časopisu Time je Zelenskyj, Putin, Biden či Si Ťin-pching 02 - Modified: 2022-05-23 13:23:51 - Feat.: 1 - Title: Hrozí, že vypukne Putinov globálny hladomor. Už teraz sú bez jedla milióny ľudí, píše The Washington Post 03 - Modified: 2022-05-23 11:04:26 - Feat.: 1 - Title: Hladomor vo svete nehrozí kvôli Rusku, ale kvôli sankciám, tvrdí Kremeľ 04 - Modified: 2022-05-23 10:55:45 - Feat.: 1 - Title: Hrozí nám globálna recesia. Svet trápia štyri prepojené krízy, varoval nemecký vicekancelár 05 - Modified: 2022-05-23 08:44:44 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina v bojoch na východe denne prichádza o 50 až 100 vojakov, odhaduje Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 16:34:29 - Feat.: - Title: Rusi opäť zaútočili na Odesu, poškodili zariadenie v dôležitom prístave 03 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:00