Zničené bojové vozidlo na ceste v Staryi Saltiv, dedine, ktorú ukrajinské sily dobyli počas ruského útoku na Ukrajinu v Charkovskej oblasti. FOTO: Reuters/Ricardo Moraes 
StoryEditor

Rusi prišli o prvý ťažký samohybný mínomet. O stratu sa mali nechtiac pričiniť oni sami

22.05.2022, 17:57
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že na zameranie miesta, kde sa ťažký samohybný mínomet nachádzal, "pomohli" svojimi zábermi ruskí propagandisti.

Ukrajinskej armáde sa v Donbase na východe krajiny prvýkrát podarilo zničiť ruský ťažký samohybný mínomet 2S4 Tulpan (Tulipán pozn. red.), oznámila dnes agentúra Unian s odvolaním sa na velenie ukrajinských síl.

"Je to prvé dokumentárne potvrdené zničenie samohybnej zbrane tejto triedy, a to nielen v tejto vojne, ale vôbec v moderných dejinách. Verte ukrajinským ozbrojeným silám. Sláva Ukrajine," citovala agentúra z komuniké.

Rusi, ktorí svoje sily sústreďujú predovšetkým na dobytie Severodonecka, touto zbraňou kalibru 240 milimetrov podľa ukrajinskej agentúry zničili most medzi Severodoneckom a Lysyčianskom, než sa ukrajinským obrancom podarilo zistiť umiestnenie ťažkého mínometu v blízkosti mesta Rubižne a zničiť.

image

Analytik: Francúzsko s Nemeckom ovláda biznis. Čaká Ukrajinu „nový Mníchov“?

Ukrajinský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj uviedol, že na zameranie miesta, kde sa ťažký samohybný mínomet nachádzal, "pomohli" svojimi zábermi ruskí propagandisti.

"Vďaka ruským propagandistom za pomoc pri zameraní. Predviedli sa a teraz už nie je ani, čo zbierať do vriec. Tak dopadne každý!" ohlásil Hajdaj v narážke na skutočnosť, že ruská armáda svojich mŕtvych balí do vriec.

"Tulipán" bol za komunizmu zavedený aj do výzbroje československej armády, zrejme len v počte štyroch kusov. Do bojov bol nasadený v Afganistane av Čečensku.

Podľa anglickej verzie internetovej encyklopédie Rusi svoje mínomety - najťažšie zbrane svojho druhu v súčasnom svete - pred niekoľkými rokmi modernizovali a zostáva im deväť kusov po tom, čo Ukrajinci pri Rubižnom jednu zbraň zničili. Ďalších 410 kusov tejto zbrane má ruská armáda uložených v skladoch.

01 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 02 - Modified: 2024-04-18 16:37:56 - Feat.: - Title: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-18 15:17:50 - Feat.: - Title: "Bráni informovaniu o ruských zločinoch." Vyše 150 novinárov na Ukrajine žiada odvolanie armádnej hovorkyne 04 - Modified: 2024-04-18 13:32:44 - Feat.: - Title: Ukrajinská vláda robí chybu, myslí si Navaľná. Toto je vojna Putina, nie Rusov, vraví 05 - Modified: 2024-04-18 12:52:17 - Feat.: - Title: Blinken rokoval s Kulebom, obaja poukázali na potrebu schválenia pomoci v Kongrese
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 23:48