Európsky parlament, ilustračný obrázok. FOTO: Reuters
StoryEditor

Európsky parlament žiada zriadiť osobitný medzinárodný súd. Voči Rusku by mal vyvodiť zodpovednosť

19.05.2022, 23:50
Autor:
TASRTASR

Podľa poslancov Európskeho parlamentu porušilo Rusko na Ukrajine medzinárodné humanitárne právo a jeho nahlásené násilné činy je možné považovať za vojnové zločiny.

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok vo svojom uznesení vyzvali EÚ, aby prijala všetky opatrenia potrebné v medzinárodných konaniach a súdoch na podporu stíhania ruského a bieloruského vládneho režimu za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti, genocídu a agresiu, ku ktorým došlo počas ruskej invázie na Ukrajine.

Ako informuje spravodajca TASR, európski zákonodarcovia žiadajú, aby sa tieto vyšetrovania a následné trestné stíhania vzťahovali aj na všetkých zamestnancov ruských ozbrojených síl a vládnych úradníkov zapojených do vojnových zločinov.

Osobitný súd

V prijatom uznesení europarlament vyzýva EÚ, aby podporila zriadenie osobitného medzinárodného súdu na stíhanie zločinov agresie na Ukrajine, v súvislosti s ktorými nemá Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu právomoc.

Novozriadený súd by mal za tieto zločiny vyvodiť zodpovednosť voči ruskému politickému vedeniu, vojenským veliteľom a ich spojencom.

image

Rusko sa neodváži napadnúť členskú krajinu NATO. Odozva by bola okamžitá, tvrdí Duda

Poslanci EP zároveň požiadali, aby EÚ čo najskôr poskytla všetky potrebné ľudské a rozpočtové zdroje a administratívnu, vyšetrovaciu a logistickú podporu potrebnú na zriadenie tohto súdu.

Podľa ich názoru nahlásené činy, ako je ostreľovanie miest a civilistami obývaných oblastí, nútené deportácie občanov Ukrajiny, používanie zakázanej munície, útoky na civilné obyvateľstvo unikajúce cez vopred dohodnuté humanitárne koridory, popravy a sexuálne násilie, predstavujú porušenie medzinárodného humanitárneho práva a možno ich považovať za vojnové zločiny.

Doposiaľ nebol nikto stíhaný

Europoslanci zdôraznili, že zatiaľ nebol za tieto zločiny nikto stíhaný. Podľa nich Únia musí konať rýchlo, pretože existuje vážne riziko, že v dôsledku pretrvávajúcich násilností budú dôkazy súvisiace s vojnovými zločinmi zničené.

Zákonodarcovia zároveň vyjadrili plnú podporu vyšetrovaniu vedenému prokurátorom Medzinárodného trestného súdu a práci Vyšetrovacej komisie Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva, ako aj nezávislých organizácií občianskej spoločnosti a ukrajinských orgánov, ktoré zhromažďujú dôkazy o vojnových zločinoch.

image

Vojna Rusko – Ukrajina online: Pentagon varuje pred dlhým konfliktom. Moskva posilnila kontrolu na Donbase

V tomto smere privítali vytvorenie spoločného vyšetrovacieho tímu zriadeného Litvou, Poľskom a Ukrajinou, ktorý koordinuje Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust) a na ktorom sa podieľa aj Úrad prokurátora Medzinárodného trestného súdu, a vyzvali aj ostatné členské štáty EÚ, aby sa k tomuto tímu pripojili.

01 - Modified: 2024-04-22 21:31:06 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda sa domnieva, že Rusko sa snaží preniknúť do Časiv Jaru s 20-tisíc až 25-tisíc vojakmi 02 - Modified: 2024-04-22 21:27:28 - Feat.: - Title: Ukrajina a USA začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, avizuje Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-22 18:51:08 - Feat.: - Title: Biden prisľúbil Zelenskému rýchle poslanie pomoci po jej schválení. Zelenskyj ďakuje za „neochvejnú podporu“ 04 - Modified: 2024-04-22 17:41:07 - Feat.: - Title: Nórsko plánuje zvýšiť pomoc Ukrajine. Zatiaľ prisľúbilo 6,4 miliardy, avizuje však, že suma výrazne vzrastie 05 - Modified: 2024-04-22 17:10:14 - Feat.: - Title: V ukrajinskom Charkove sa po ruskom útoku zrútila časť televíznej veže. Obete na životoch neboli zaznamenané
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. apríl 2024 23:48