Na snímke 21-ročný ruský vojak Vadim Šišimarin počas súdneho procesu v Kyjeve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Svoju vinu priznali. Na Ukrajine pokračuje súd s Rusmi, ktorí strieľali na civilistov

19.05.2022, 13:34
Autor:
TASRTASR

V Kyjeve pokračuje súd s ruským vojakom obžalovaným z vojnového zločinu zabitia civilistu. V Charkove sa postavili pred súd dvaja ruskí vojaci pre porušenie vojnového práva.

V ukrajinskej metropole Kyjev dnes pokračuje súd s ruským vojakom obžalovaným z vojnového zločinu zabitia civilistu.

Príslušník tankovej jednotky Vadim Šišimarin v stredu priznal svoju vinu, dnes vypovedal, že konal na priamy rozkaz, uviedla reportérka denníka The Guardian.

Podľa stanice Sky News sa dnes v Charkovskej oblasti postavili pred súd ďalší dvaja ruskí vojaci, ktorí čelia obžalobe z porušenia vojnového práva pre ostreľovanie civilných objektov raketami Grad.

Ženu obete žiada o odpustenie

21-ročný Šišimarin je súdený z dôvodu, že v prvom týždni vojny zabil výstrelom do hlavy 62-ročného muža v dedine Čupachivka v Sumskej oblasti na severovýchode krajiny. Ak ho súd zistí vinným, hrozí mu doživotné väzenie.

"Môj manžel bol vodič traktora. Nevlastníme žiadne zbrane, bol v civilnom oblečení, "povedala dnes počas svedeckej výpovede manželka zastreleného muža.

Ukrajinská prokuratúra uvádza, že Šišimarin dostal od ďalšieho vojaka rozkaz civilistu zabiť, aby ukrajinskú armádu neinformoval o prítomnosti Rusov.

Vojak cez otvorené okno automobilu následne vypálil niekoľko rán z útočnej pušky, zasiahol civilistu do hlavy a muž na mieste zomrel.

Obžalovaný dnes na súde povedal, že najskôr muža zastreliť odmietol, potom však konal na rozkaz a pod vplyvom vyhrážky od ďalšieho vojaka. Manželku zabitého muža potom požiadal o odpustenie.

Súd pojednáva aj v Charkove

Reportér stanice Sky News Dominic Waghorn informoval o tom, že pred súd sa dnes postavili ďalší dvaja ruskí vojaci, Alexander Bobykin a Alexander Ivanov.

Tí so svojou jednotkou ostreľovali civilné oblasti v Charkovskej oblasti. Obaja priznali vinu.

Podľa Waghorna muži na súde uviedli, že im bolo povedané, že ich jednotka bude vykonávať spoločné cvičenie s bieloruskou armádou. Potom však dostali rozkaz presunúť sa na Ukrajinu a ostreľovať Charkov.

01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:00