Vlajky Fínska, NATO a Švédska počas ”historického rozhodnutia” Fínska a Švédska požiadať o členstvo v Severoatlantickej aliancii v Bruseli FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Prezident Chorvátska je proti rozširovaniu NATO. Veľvyslancovi nakáže zahlasovať proti

18.05.2022, 19:52
Autor:
TASRTASR

Veľvyslanec pri NATO by sa mal pri hlasovaní držať inštrukcií ministerstva, nie prezidenta. Milanovič vyhlásil, že je pripravený na obviňovanie aj kritiku. 

Chorvátsky prezident Zoran Milanovič plánuje poveriť veľvyslanca Chorvátska pri Severoatlantickej aliancii Maria Nobila, aby hlasoval proti prijatiu Fínska a Švédska do aliancie, kým sa nezmení volebný zákon v Bosne a Hercegovine v prospech bosnianskych Chorvátov. Informuje o tom agentúra Hina.

"Nie je to akt voči Fínsku a Švédsku, ale je to pre Chorvátsko," povedal Milanovič, ktorý tvrdí, že chorvátska menšina v Bosne a Hercegovine je ako politická entita ničená a je národným záujmom Chorvátska tomu zabrániť.

Chorvátsky rezort diplomacie minulý týždeň uviedol, že Nobilo sa bude pri hlasovaní držať inštrukcií ministerstva, a nie prezidenta.      

Milanovič poukázal, že Turecko, ktoré nesúhlasí so vstupom Švédska a Fínska do NATO, ukazuje, ako sa má bojovať za národné záujmy.

Chorvátsky prezident vyzval aj parlament, aby neratifikoval zmluvu o pristúpení Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie. "Budem o tom hovoriť do poslednej chvíle a upozorňujem, že posledné slovo má parlament," povedal. Milanovič je presvedčený, že takýto krok by obrátil pozornosť medzinárodného spoločenstva na chorvátske záujmy.      

Prezident odmietol kritiku chorvátskeho premiéra a ministra zahraničných vecí, ktorí tvrdia, že poškodzuje reputáciu celej krajiny. "Ak mám byť obviňovaný, som na to pripravený. Povedal som, že Chorváti v Bosne a Hercegovine sú pre mňa dôležitejší ako celá rusko-fínska hranica," zdôraznil Milanovič.

01 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 02 - Modified: 2024-04-23 14:46:20 - Feat.: - Title: Juh Fínska zasiahli neobvyklé snehové prehánky, v Helsinkách komplikujú dopravu 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 04 - Modified: 2024-04-23 16:00:00 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 05 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:06