Ilustračná fotka s odkazom „Sme proti nacizmu, oni nie“ neďaleko švédskeho veľvyslanectva v Moskve, Rusko 5. mája 2022. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Moskva robí čistky na veľvyslanectvách. Za deň vyhostila vyše 80 diplomatov z EÚ

18.05.2022, 15:38
Autor:
ČTKČTK

V apríli tohto roku pristúpil celý rad európskych krajín k vyhosteniu ruských diplomatov v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu.

Ruské ministerstvo zahraničia dnes oznámilo vyhostenie viac ako ôsmich desiatok diplomatov troch západných krajín. Moskva najprv vyhlásila sa nežiaduce osoby 34 francúzskych, následne 24 talianskych a vzápätí 27 španielskych diplomatov.

Všetky prípady označila ako odvetný krok za predchádzajúce vyhostenie ruských diplomatov z týchto krajín. Informovali o tom ruské agentúry. Francúzsko ruské rozhodnutie odsúdilo, napísala agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzske ministerstvo zahraničia. Rím ruský krok označil za "nepriateľský akt".

34 Francúzov

Podľa informácií agentúry AFP bol dnes francúzsky veľvyslanec v Moskve povolaný na ruské ministerstvo zahraničia. Tam mu bola odovzdaná nóta, v ktorej sa uvádza, že "34 spolupracovníkov francúzskych diplomatických zariadení v Rusku bolo vyhlásených za nežiaduce osoby".

Rusko majú opustiť do dvoch týždňov. Ide o odvetný krok za to, že Francúzsko predtým podľa agentúry Reuters vyhostilo z krajiny 35 Rusov s diplomatickým štatútom, agentúra TASS hovorí o 41 vyhostených Rusoch.

24 Talianov

Na ministerstvo zahraničia v Moskve si dnes podľa RIA Novosti predvolali tiež talianskeho veľvyslanca. Hovorkyňa Marija Zacharovová agentúre potvrdila, že Rusko plánuje vyhostiť 24 talianskych diplomatov.

Rím vyhlásil nežiaducimi osobami 30 ruských diplomatov na začiatku apríla. Šéf talianskej diplomacie Luigi Di Maio vtedajší krok zdôvodnil vzhľadom na národnú bezpečnosť a tiež v kontexte ruskej invázie na Ukrajinu.

27 Španielov

O vyhostení pracovníkov španielskej diplomatickej misie sa dnes na ruskom ministerstve dozvedel tiež veľvyslanec Madridu v Moskve. Opustiť krajinu musia do siedmich dní. Španielsko v apríli oznámilo zámer vyhostiť okolo 25 diplomatov, píše Reuters. TASS hovorí o 27 Rusoch.

Taliansky premiér Mario Draghi v reakcii varoval, že diplomatické kanály s Moskvou nesmú byť prerušené, píše agentúra Reuters. "Keďže práve cez tieto kanály, ak uspejeme, bude dosiahnutá miera," nechal sa počuť šéf talianskej vlády.

Aprílová vlna vyhosťovania

V apríli tohto roku pristúpil celý rad európskych krajín k vyhosteniu ruských diplomatov v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu a celkovo viac ako 300 ruských diplomatov muselo opustiť európsku metropolu.

Neskôr v ten istý mesiac francúzske ministerstvo zahraničných vecí označilo šiestich ruských agentov vydávajúcich sa za diplomatov za "nežiaduce osoby" po tom, ako vyšetrovanie domácej rozviedky došlo k záveru, že konali proti francúzskym národným záujmom.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý v aprílových voľbách obhájil druhý mandát na čele krajiny, dlhodobo presadzuje strategický dialóg s Ruskom, na čo nerezignoval ani po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára tohto roku.

Odvtedy absolvoval ako jediný západný štátnik niekoľko mnohohodinových telefonátov priamo s šéfom Kremľa Vladimirom Putinom.

01 - Modified: 2022-05-18 13:22:11 - Feat.: 1 - Title: Európska komisia chce koordinovať vyzbrojovanie EÚ 02 - Modified: 2022-05-18 11:42:45 - Feat.: 1 - Title: Rusko chce znovuzrodiť skrachovanú domácu značku áut. Výbavou sa „vráti do praveku“ 03 - Modified: 2022-05-18 11:38:01 - Feat.: 1 - Title: Kazachstan sa bojí ukrajinského scenára, hľadá cestu z obežnej dráhy Ruska 04 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 21:39