Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Japonsko vyzvalo Čínu, aby hrala "zodpovednú úlohu" v invázii Ruska na Ukrajine

18.05.2022, 09:42
Autor:
TASRTASR

Minister Hajaši povedal svojmu čínskemu kolegovi, že invázia Ruska "je jasným porušením charty OSN a ďalších noriem medzinárodného práva," píše sa vo vyhlásení japonského ministerstva zahraničných vecí.

Japonský minister zahraničných vecí Jošimasa Hajaši vyzval v stredu Peking, aby "hral zodpovednú úlohu" pri invázii Ruska na Ukrajine. Povedal to na svojich prvých rozhovoroch s čínskym rezortným partnerom Wang Im za posledných šesť mesiacov, uviedla tlačová agentúra AFP.

Japonsko sa pripojilo k západným spojencom pri uvaľovaní prísnych sankcií na Rusko za napadnutie Ukrajiny, ale Peking inváziu Moskvy odmietol odsúdiť.

Minister Hajaši "vyzval Čínu, aby hrala zodpovednú úlohu pri udržiavaní svetového mieru a bezpečnosti", dodalo ministerstvo vo vyhlásení. Išlo o prvé rozhovory medzi oboma ministrami od novembra,  uviedol rezort japonskej diplomacie, a uskutočnili sa v období silnejúcich obáv z viacerých geopolitických napätí.

Čína a Rusko podľa predpokladov vystupňujú svoju spoluprácu, pričom Peking sa demonštratívne odmieta pridať k odsúdeniu Moskvy za jej inváziu na Ukrajinu, aj keď prisľúbil, že nebude obchádzať alebo porušovať sankcie uvalené v súvislosti s vojnou.

Tieto rozhovory sa konali v období, keď má americký prezident Joe Biden tento týždeň po zastávke v Soule pricestovať do Japonska.

Biden bude mať dvojstranné rozhovory s japonským premiérom Fumiom Kišidom a zúčastní sa na stretnutí zoskupenia známeho pod názvom Štvorstranný bezpečnostný dialóg (QUAD), ktoré zahŕňa aj Austráliu a Indiu.

Toto zoskupenie má vytvárať nátlak na Čínu, ktorá sa snaží zvyšovať svoj ekonomický a vojenský vplyv v regióne.  

Japonsko vníma s obavami silnejúcu vojenskú agresivitu Pekingu a minister Hajaši na rozhovoroch s Wang Im prišiel aj s takými témami, ako sú ostrovy, na ktoré si nárokujú obe krajiny, či situácia vo Východočínskom a Juhočínskom mori.

Čína je však zároveň aj najväčším obchodným partnerom Tokia a Japonsko sa veľmi snaží vyhnúť tomu, aby bolo vtiahnuté do sporov s Pekingom a s Washingtonom.

Hajaši vyhlásil, že Čína a Japonsko "by mali povedať to, čo treba povedať, a viesť dialóg". Upozornil, že dvojstranné vzťahy "čelia rôznym ťažkostiam a verejná mienka v Japonsku je mimoriadne nepriaznivá voči Číne".

01 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 02 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 03 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 04 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 05 - Modified: 2024-04-25 18:32:08 - Feat.: - Title: Ukrajina môže zvíťaziť, ak spojenci naplnia sľuby o zbraniach, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:12