Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Scholz hovoril so Zelenským. Diskutovali o tlaku na Rusko aj o mierových vyhliadkach

17.05.2022, 14:37
Autor:
ČTKČTK

Obaja lídri sa zhodli sa na tom, že diplomaticky vyjednané urovnanie medzi Ukrajinou a Ruskom by vyžadovalo okamžité ukončenie nepriateľských akcií zo strany Ruska a stiahnutie ruských jednotiek z Ukrajiny.

Nemecký kancelár Olaf Scholz telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským o vojenskej a humanitárnej situácii na Ukrajine. Informovala o tom dnes podľa agentúry Reuters hovorkyňa nemeckej vlády.

Zelenskyj na twitteri napísal, že témou rozhovoru bolo aj zvyšovanie tlaku na Rusko a zavádzanie ďalších sankcií.

"Zhodli sa na tom, že diplomaticky vyjednané urovnanie medzi Ukrajinou a Ruskom by vyžadovalo okamžité ukončenie nepriateľských akcií zo strany Ruska a stiahnutie ruských jednotiek z Ukrajiny," uviedla hovorkyňa nemeckej vlády.

Zelenskyj: Rokovania boli prínosné

Scholz a Zelenskyj podľa nej hovorili aj o možnostiach podpory Ukrajiny a dohodli sa, že naďalej zostanú v tesnom kontakte.

Ukrajinský prezident uviedol, že jeho krajina počíta s ďalšou nemeckou pomocou na ceste Ukrajiny k plnému členstvu v Európskej únii.

"Mal som prínosné rokovania so spolkovým kancelárom. Debatovali sme o situácii na frontovej línii, ďalšom tlaku na Rusko, zosilňovaní sankcií a o vyhliadkach na mier," napísal ukrajinský prezident na twitteri.

Vzťahy medzi Ukrajinou a Nemeckom po vpáde Ruska na Ukrajinu trochu ochladli okrem iného preto, že Berlín dlho otáľal s poskytovaním ťažkých zbraní Ukrajine. Tento postoj ale prehodnotil a Kyjevu ponúkol okrem iného samohybný protiletecký systém Gepard.

Spory sa vyriešili

Scholz tiež odmietol vyjsť na Ukrajinu po tom, čo vyšlo najavo, že nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier nie je v Kyjeve vítaný. Steinmeier, ktorý je rovnako ako Scholz členom sociálnej demokracie, je spájaný s predchádzajúcou ústretovou nemeckou politikou voči Rusku.

Spor sa však podarilo vyriešiť a Kyjev pred týždňom navštívila ako prvá členka nemeckej vlády od začiatku ruskej invázie ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

Scholz v pondelok večer v programe Direkt televízie RTL povedal, že Nemecko bude naďalej poskytovať Ukrajine zbrane, ale nedovolí, aby boli do konfliktu vtiahnuté krajiny Severoatlantickej aliancie. Vyjadril obavu, že konflikt sa čoskoro neskončí a že by sa mohol ešte viac vyhrotiť.

01 - Modified: 2024-04-20 11:23:09 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 04 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:27