Pohľad na zničenú obytnú budovu v meste Mariupol počas ruskej invázie na Ukrajinu, 15. mája 2022. FOTO: REUTERS/Pavel Klimov
StoryEditor

Európska komisia predstaví plán na obnovy Ukrajiny

17.05.2022, 10:04
Autor:
ČTKČTK

Komisia chce tiež ďalej skúmať možnosť, či by sa dal na nápravu vojnových škôd využiť majetok zhabaný v rámci sankcií ruským a bieloruským oligarchom.

Európska komisia sa chystá predstaviť plán na obnovu Ukrajiny, ktorého súčasťou má byť aj balík finančnej pomoci vrátane výhodných pôžičiek. Napísali o tom agentúra Reuters a denník The Guardian. Návrh komisia predstaví v stredu, konkrétna výška finančnej pomoci zatiaľ nie je jasná.

Na dva mesiace

Agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaných činiteľov exekutívy EÚ uviedla, že nový balík krátkodobej finančnej pomoci by mal pokryť náklady na prevádzku ukrajinského štátu na dva mesiace.

Peniaze by mali ísť prevažne z európskeho rozpočtu a od jednotlivých členských krajín, a zatiaľ teda zrejme nie zo spoločnej pôžičky na finančných trhoch, o ktorej Brusel predtým uvažoval.

Ukrajina podľa vyjadrení svojich predstaviteľov potrebuje na základnú prevádzku štátu v nasledujúcich troch mesiacoch 15 miliárd eur.

Pokryť nimi mieni ako platy či dôchodky, tak aj výdavky vyvolané ruskou agresiou. EÚ preto zvažovala, že si v záujme finančnej pomoci Ukrajine zoberie ďalšiu spoločnú pôžičku na finančných trhoch v objeme desať miliárd eur.

Ďalších päť miliárd eur by podľa predstáv Bruselu mali krajine devastovanej ruskou inváziou poskytnúť Spojené štáty, ktoré už túto sumu prisľúbili.

Odhad menového fondu

Medzinárodný menový fond v apríli odhadol, že Ukrajina potrebuje každý mesiac minimálne päť miliárd dolárov, aby sa dokázala vysporiadať s výpadkom príjmov spôsobeným ruskou inváziou. Šéfka fondu Kristalina Georgievová zároveň vyzvala, aby podpora mala formu dotácií a nie pôžičiek.

Krajiny EÚ sú rozdelené v názore na to, ako Ukrajinu podporiť. Napríklad Nemecko podporuje pomoc vo forme grantov, iné krajiny sú skôr prívržencami pôžičiek, aj keď tie pravdepodobne nebude môcť Ukrajina splácať, napísala agentúra Reuters.

Pandemický precedens

Ak by sa EÚ nakoniec rozhodla pre spoločnú pôžičku na finančných trhoch, bolo by to až druhýkrát v histórii, keď k takémuto kroku siahla. Po prvý raz sa štáty EÚ na spoločnej pôžičke v objeme 750 miliárd eur zhodli pre pandemickú krízu predvlani.

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 04 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:37