Pred očakávanou evakuáciou zranených ukrajinských vojakov z obkľúčenej oceliarne Azovstal v Mariupole vidno konvoj proruských jednotiek. FOTO: Reuters
StoryEditor

Uväzneným vojakom svitá nádej. Operácia ich má vyslobodiť z obliehaného Azovstaľu

17.05.2022, 06:58
Autor:
TASRTASR

Zelenskyj potvrdil, že ukrajinské ozbrojené zložky pracujú na oslobodení uväznených aj zranených vojakov z oceliarskych závodov v Mariupole.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na utorok potvrdil, že ukrajinské ozbrojené zložky spustili operáciu na záchranu obrancov mesta Mariupol, a avizoval, že táto akcia bude pokračovať. Cieľom je ich návrat domov.

Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN, ktorá dodala, že Zelenskyj naznačil, že časť obrancov zostáva vnútri rozsiahleho komplexu oceliarní Azovstaľ - poslednej bašte ukrajinských obrancov Mariupolu.

Výmena s ruskou stranou 

S týmto vyhlásením prišiel Zelenskyj krátko po tom, ako námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová v pondelok neskoro večer oznámila, že z obliehaného závodu Azovstaľ evakuovali v pondelok viac ako 260 ukrajinských vojakov.

Časť z nich - 53 ťažko zranených - previezli do zdravotníckeho zariadenia v meste Novoazovsk, ktoré sa sa nachádza na území proruskej separatistickej Doneckej ľudovej republiky.

image

Rusi otvorili pre zranených vojakov v Azovstale humanitárny koridor. Tí končia v okupovanom meste

Ďalších 211 osôb bolo vyvezených cez humanitárny koridor do mesta Olenivka, dodala Maľarová. Ich návrat domov sa uskutoční prostredníctvom ich výmeny s ruskou stranou, spresnila.

Olenivka je mesto neďaleko Donecka na frontovej línii súčasných bojov, ale tiež na území okupovanom Ruskom.

Delikátnosť a čas 

"Vďaka činnosti ukrajinskej armády, ozbrojených síl Ukrajiny, rozviedky, vyjednávacieho tímu, Medzinárodného výboru Červeného kríža a OSN svitla nádej, že sa nám podarí zachrániť životy našich chlapcov," zdôraznil Zelenskyj podľa CNN.

Potvrdil, že sú medzi nimi aj ťažko zranení, pričom ubezpečil, že sa im poskytuje zdravotná pomoc.

image

Filtrovaná Ukrajina. Čo sa skutočne deje na územiach obsadených ruskou armádou?

Dodal: "Chcem zdôrazniť, že Ukrajina potrebuje ukrajinských hrdinov živých. To je naša zásada."

Informoval tiež, že "sa pracuje na tom, aby sa chlapci vrátili domov". Poznamenal, že "táto práca si vyžaduje delikátnosť. A čas."

01 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 02 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 03 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 04 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:03