Maďarský premiér Viktor Orbán. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Orbán pri skladaní prísahy varoval pred recesiou v Európe a kritizoval Brusel

16.05.2022, 17:31
Autor:
ČTKČTK

Orbán začína štvrté funkčné obdobie na čele maďarskej vlády v čase, keď sú vzťahy medzi Budapešťou a únijnými partnermi napäté.

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes v parlamente zložil prísahu a pri tejto príležitosti varoval pred hospodárskou recesiou v Európe, obnovil kritiku Bruselu a volal po mierových rokovaniach o Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej Orbán tiež povedal, že inštitúcie Európskej únie dennodenne zneužívajú svoju moc. Šéfovia Európskej komisie a Európskej rady v gratulačných vyhláseniach uviedli, že sa tešia na spoluprácu s Maďarskom.

"Drahý premiér Viktor Orbán, blahoželám Vám k dnešnému znovuzvoleniu," napísala na twitteri predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. "EÚ čelí bezprecedentným úlohám. Teším sa na spoločnú prácu v snahe zabezpečiť, že ich budeme schopní kolektívne úspešne zvládať," dodala. Podobne sa vyjadril šéf únijných summitov Charles Michel. Orbánova strana Fidesz v apríli s veľkou prevahou vyhrala parlamentné voľby.

image

Maďarská prezidentka odsúdila Putinovu agresiu. Chystá sa napraviť aj vzťahy s Varšavou

Orbán začína štvrté funkčné obdobie na čele maďarskej vlády v čase, keď sú vzťahy medzi Budapešťou a únijnými partnermi napäté. Maďarsko na rozdiel od viacerých krajín EÚ odmieta dodávať zbrane Ukrajine, napriek sľúbenej výnimke blokuje návrh embarga na ruskú ropu a Brusel krajinu obviňuje z porušovania zásad právneho štátu. Český minister pre európske záležitosti Mikuláš Bek minulý týždeň v rozhovore s ČTK uviedol, že Maďarsko sa v EÚ dostáva do výraznej izolácie.

Orbán dnes ale v parlamente povedal, že v nasledujúcich desiatich rokoch má jeho krajina miesto vo vnútri európskeho bloku. Maďarsko podľa neho nebude blokovať únijné protiruské sankcie, keď nebudú predstavovať žiadne riziko pre energetickú bezpečnosť Maďarska.

image

Prečo neutnú plyn? Peniaze z neho majú nielen Rusi, ale aj Ukrajina

Za najväčšiu úlohu svojej novej vlády označil riadenie maďarskej ekonomiky v čase, keď podľa neho v Európe hrozí éra hospodárskej recesie v dôsledku energetickej krízy a zvyšovania úrokových sadzieb v Spojených štátoch. Rusko, ktoré už skoro tri mesiace vedie vojnu proti Ukrajine, z ktorej do Maďarska utiekli státisíce ľudí, podľa všetkého priam nekritizoval. Odhadol, že vojna potrvá dlho, a uviedol, že Maďarsko chce okamžité prímerie a mierové rokovania.

Po pokoji zbraní minulý týždeň volali aj nemecký kancelár Olaf Scholz a minister obrany Spojených štátov Lloyd Austin. Ukrajinskej armáde sa pritom v posledných dňoch darí získavať späť územia obsadené ruskými vojskami na severe Ukrajiny, zatiaľ čo úsilie Ruska na juhovýchode viazne.

01 - Modified: 2024-04-26 21:59:20 - Feat.: - Title: V Budapešti demonštrovali tisíce ľudí proti Orbánovej vláde, vyzývali na odstúpenie ministra vnútra 02 - Modified: 2024-04-26 17:30:00 - Feat.: - Title: Brusel tlačí na optiku, 5G a stropuje ceny. Spôsobí lacnejšie hovory či SMS u našich operátorov? 03 - Modified: 2024-04-26 12:37:38 - Feat.: - Title: Európska únia schválila pomoc prevádzkovateľovi digitálnej pozemnej televízie Towercom, uvoľní frekvencie 04 - Modified: 2024-04-26 11:59:11 - Feat.: - Title: Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci zrýchlil na takmer ročné maximum, úverov je viac 05 - Modified: 2024-04-26 09:27:11 - Feat.: - Title: Musíme sa poučíť z kríz a chýb. Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý, vyhlásil Fiala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 01:53