Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.  FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Fínsko a Švédsko sú vrelo vítané. Česko podporuje ich vstup do NATO, povedal Lipavský

14.05.2022, 21:02
Autor:
ČTKČTK

Šéf českej diplomacie Ján Lipavský zdôraznil, že aktuálne je pre Severoatlantickú alianciu prioritou ochrana jej východných členov.

Česko vstup Fínska a Švédska do NATO plne podporuje. Pri príchode na neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí Severoatlantickej aliancie v Berlíne to dnes vyhlásil šéf českej diplomacie Jan Lipavský.

Fínsko a Švédsko sa rozhodli svoj doterajší neutrálny postoj zmeniť po ruskej invázii na Ukrajinu. Fínska vládna sociálna demokracia už vstup do aliancie podporila, rovnaké rozhodnutie sa v nedeľu očakáva od tiež vládnej sociálnej demokracie vo Švédsku.

"Fínsko a Švédsko sú vrelo vítané a my ich záujem o vstup podporujeme, považujeme ich za priateľov. A to je postoj, ktorý oznámim svojim kolegom, "povedal Lipavský.

Český minister poznamenal, že k rozšíreniu aliancie o oba severské štáty vedie dlhá cesta. "Potrebujeme ale politickú dohodu. Akonáhle budeme mať politickú dohodu, bude to už vecou ratifikácie v mnohých parlamentoch," povedal. Prijatie nových členov totiž musia formálne schváliť všetky členské štáty NATO.

Lipavský uviedol, že vojna na Ukrajine je teraz hlavným zdrojom nestability v Európe. "Takže to bude témou našej diskusie," povedal. Dvojdňové neformálne rokovanie ministrov zahraničných vecí krajín NATO sa začína dnes, keď politikov čaká pracovná večera.

Podľa českého ministra je aktuálnou prioritou NATO ochrana jeho východných členov. Tieto krajiny dlhodobo upozorňovali na bezpečnostnú hrozbu, ktorú Rusko predstavuje. Teraz sa východné štáty aliancie obávajú, že Rusko by v prípade porážky Ukrajiny mohlo pokračovať v rozširovaní sféry svojho vplyvu.

01 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 02 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 03 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 14:21:15 - Feat.: - Title: Nemecko vyzvalo EÚ a NATO, aby čo najrýchlejšie posilnili ukrajinskú obranu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:56