Švédska premiérka Magdalena Anderssonová. Snímka: REUTERS
StoryEditor

Telefonát Bidenovi. Fínsko a Švédsko sa poďakovali Spojeným štátom

13.05.2022, 18:30
Autor:
TASRTASR

Témou rozhovoru fínskeho prezidenta a švédskej premiérky boli "nasledujúce kroky Fínska smerom k členstvu v NATO".

Fínsky prezident Sauli Niinistö a švédska premiérka Magdalena Anderssonová sa v piatok poďakovali Spojeným štátom za podporu rozhodnutia svojich krajín o členstve v NATO. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a vyhlásení prezidentky a premiéra na sociálnej sieti.

Niinistö a Anderssonová v piatok absolvovali polhodinový telefonický rozhovor s americkým prezidentom Joeom Bidenom, píše AFP s odvolaním sa na Biely dom. Témou rozhovoru boli podľa fínskeho prezidenta "nasledujúce kroky Fínska smerom k členstvu v NATO".

Analytik: Útok na Fínsko je nepravdepodobný

Anderssonová na Twitteri napísala, že s Bidenom a Niinistöm hovorili o ruskej agresii voči Ukrajine a bezpečnostnej politike dvojice severských krajín (Fínska a Švédska).

Fínsko a Švédsko si dlhé roky zachovávali neutralitu. Ich postoj však zmenila ruská vojenská invázia na Ukrajinu.

Analytik z českej Asociácie pre medzinárodné otázky (AMO) Petr Boháček možný vstup Fínska a Švédska do NATO označil za súčasť "kolosálnych zmien celej bezpečnostnej architektúry Európy v reakcii na ruskú inváziu".

Útok Ruska na Fínsko však v prípade vstupu tejto dvojice severských krajín do NATO podľa analytika nie je pravdepodobný.

"Nemyslím si, že by Rusko bolo teraz schopné či odhodlané uskutočniť útok na Fínsko," povedal. "Jednoduchšie uskutočniteľný a predstaviteľný" je však podľa jeho slov ruský útok na Pobaltie.

Čaká sa na rozhodnutie Švédska

Tlačový tajomník prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov vo štvrtok pred novinármi vyhlásil, že rozširovanie NATO neprispieva k bezpečnosti v Eurázii a vstup Fínska do Aliancie je pre Rusko určite hrozbou.

Svojimi vyhláseniami Peskov reagoval na spoločné vyhlásenie Niinistöa a fínskej premiérky Sanny Marinovej, v ktorom vo štvrtok oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO. Švédsko má v najbližších dňoch oznámiť svoje rozhodnutie o prípadnom vstupe do Aliancie, ktorý má podporu viacerých parlamentných strán.

Rusko bude podľa Peskova analyzovať situáciu súvisiacu so vstupom Fínska do NATO a vypracuje potrebné opatrenia na zaistenie svojej bezpečnosti.

01 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 03 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 04 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 05 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:20