Palestínsky premiér Mohammad Štajjíh. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Palestínčania vinia za smrť svojej novinárky Izrael. Obrátia sa na súd v Haagu

12.05.2022, 16:47
Autor:
nasinasiTASRTASR

Nezávislé vyšetrovanie úmrtia Šírín abú Aklaovej žiada aj Generálny tajomník OSN, ktorý nad jej smrťou vyjadril zdesenie.

Palestínska novinárka Šírín abú Aklaová prišla o život v stredu počas prestreliek v utečeneckom tábore Džanín, ktoré vypukli medzi izraelskými jednotkami a ozbrojenými Palestínčanmi. Obe strany sa teraz navzájom obviňujú zo zodpovednosti za smrteľné zranenie novinárky a palestínska strana sa plánuje obrátiť na Medzinárodný trestný súd v Haagu.

Guterres: Novinári nikdy nesmú byť terčom násilia

Generálny tajomník OSN António Guterres požiadal "príslušné úrady, aby uskutočnili nezávislé a transparentné vyšetrovanie tohto incidentu a zaistili, že voči zodpovedným osobám bude vyvedená zodpovednosť".

"Generálny tajomník odsudzuje všetky útoky a zabitia novinárov a zdôrazňuje, že novinári sa nikdy nesmú stať terčmi násilia," uviedol Guterres vo vyhlásení zverejnenom prostredníctvom svojho hovorcu.

O nezávislé a transparentné vyšetrovanie požiadali aj USA a Európska únia. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás však povedal, zabitie novinárky abú Aklaovej okamžite posunie Medzinárodnému trestnému súdu.

Abbás vo štvrtok na "štátnom" spomienkovom akte na pamiatku novinárky vyhlásil, že za jej smrť je "plne zodpovedný" Izrael.

Spoločné vyšetrovanie nebude

Palestínska samospráva už predtým odmietla návrhy Izraela na spoločné vyšetrovanie, pretože podľa svojich vyjadrení Izraelčanom "nedôveruje". Medzinárodný trestný súd a ani izraelská vláda sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrili.

Izrael neuznáva právomoci tohto súdu a odmieta spolupracovať na vyšetrovaní možných vojnových zločinov na okupovaných územiach, pripomína stanica BBC.

01 - Modified: 2022-07-15 14:14:01 - Feat.: - Title: HN24: USA budú trvať na vyšetrení a vyvodení dôsledkov zo zabitia palestínskej novinárky Šírín abú Aklahovej 02 - Modified: 2022-07-15 14:13:08 - Feat.: - Title: Palestína: Máme dôkazy, že novinárku Aklaovú zastrelili izraelskí vojaci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 18:19