Prezidentka Kosova Vjosa Osmaniová. FOTO: REUTERS/Monica Quesada
StoryEditor

Kosovo chce vstúpiť do Rady Európy. Srbsko zvolalo zasadnutie bezpečnostnej rady

12.05.2022, 15:31

"Nesmieme sa nechať strhnúť nenávisťou, no naša reakcia musí byť dôrazná, zodpovedná a racionálna," povedal srbský prezident Vučič v reakcii na krok kosovskej vlády.

Kosovo plánuje využiť príležitosť, keď v Rade Európy pre dohľad nad demokraciou a ľudskými právami od marca nemá svojho zástupcu Rusko, a dnes doobeda si do nej podalo prihlášku.

Prihlášku do organizácie so sídlom v Štrasburgu podala osobne kosovská ministerka zahraničia Donika Gërvallaová-Schwarzová. Na twitteri to potvrdil šéf jej kabinetu Sharr Jakupi.

Srbsko sľúbilo ráznu reakciu

Vláda Kosova informovala, že už ratifikovala všetky relevantné dohody na vstup do Rady Európy. "V ústave Kosovskej republiky sú garantované ľudské práva a základné slobody," píše sa vo vyhlásení. 

Srbský prezident Aleksandar Vučič krátko po zverejnení správy uviedol, že Belehrad bude na krok Prištiny tvrdo reagovať.  "Nesmieme sa nechať strhnúť nenávisťou, no naša reakcia musí byť dôrazná, zodpovedná a racionálna," povedal Vučič srbským novinárom. 

Dodal, že srbskí predstavitelia urobia všetko preto, aby dokázali, že svoju krajinu vedia ochrániť a bojovať za ňu. Poznamenal, že tento krok Kosova považuje za porušenie Washingtonskej dohody a že "za touto hrou celkom zjavne stoja západné krajiny". 

Odchod Ruska z Rady Európy

Rada Európy, ktorá pozostáva zo 46 členských štátov a zameriava sa na ochranu a dodržiavanie ľudských práv, má v Kosove kanceláriu, ktorej úlohou je pomoc s demokratickými reformami.

Rusko opustilo Radu Európy 15. marca len hodiny predtým, ako malo byť vylúčené pre svoju inváziu na Ukrajinu. Pre vstup Kosova do rady sa teraz musia vysloviť dve tretiny zo 46 členských štátov.

Priština uvádza, že po odchode Ruska, ktoré by žiadosť zrejme neschválilo, má teraz zabezpečený dostatok hlasov, uviedla agentúra Reuters.

Vyhlásenie nezávislosti Kosova

Kosovo vyhlásilo nezávislosť od Srbska v roku 2008 po občianskej vojne medzi Srbmi a etnickými Albáncami, do ktorej intervenovala Severoatlantická aliancia. Ako samostatný štát ho schválilo 117 krajín, Slovensko medzi nimi nie je.

V novembri 2015 sa Kosovo chcelo stať členom organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru, no neuspelo, keďže Belehrad bol proti. V roku 2016 sa mu však podarilo vstúpiť do Medzinárodnej futbalovej federácie.

01 - Modified: 2024-05-05 17:14:24 - Feat.: - Title: Rada Európy bola podporou pri budovaní miestnej demokracie u nás, tvrdí predseda združenia miest a obcií 02 - Modified: 2024-05-02 19:27:22 - Feat.: - Title: Vládne represie a beztrestnosť. Novinári v Európe sú vystavení väčším výzvam a tlakom, tvrdí Rada Európy 03 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 04 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu 05 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 08:42