Fínska premiérka Sanna Marinová počas tlačovej konferencie. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Fíni sa rozhodli: Musíme bezodkladne vstúpiť do NATO

12.05.2022, 09:15
12.05.2022, 11:48
Autor:
ČTKČTK

Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení vo štvrtok oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.

Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová dnes oznámili, že podporujú vstup krajiny do Severoatlantickej aliancie. Fínsko a Švédsko prehodnocujú svoju neutralitu a zvažujú členstvo v NATO v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Posilnili by sme Pobaltie, aj celú alianciu

Niinistö a Marinová v spoločnom vyhlásení uviedli, že členstvo v Severoatlantickej aliancii posilní bezpečnosť Fínska. Fínske členstvo zároveň podľa nich posilní celú alianciu.

"Fínsko musí bezodkladne požiadať o členstvo v Severoatlantickej aliancii. Dúfame, že kroky, ktoré sú k tomuto rozhodnutiu v našej krajine ešte potrebné, budú vykonané rýchlo a v priebehu niekoľkých najbližších dní, "uviedli fínsky prezident a premiérka.

Fínsky minister zahraničných vecí Pekka Haavisto dnes vyhlásil, že členstvo jeho krajiny v aliancii zvýši bezpečnosť pobaltskej oblasti. V diskusii s poslancami Európskeho parlamentu zdôraznil, že Fínsko môže ponúknuť 280-tisíc vojakov pripravených na boj a že fínska armáda plánuje modernizovať svoje vzdušné sily. „Sme presvedčení, že Fínsko prinesie NATO pridanú hodnotu,“ povedal minister. Poznamenal pritom, že jeho krajine v súčasnosti žiadne bezprostredné nebezpečenstvo zo strany Ruska nehrozí.

Deadline do soboty

Sociálnodemokratická strana premiérky Marinovej sa musí rozhodnúť do soboty, či podanie žiadosti Fínska o vstup do NATO podporí. Tlačová konferencia, na ktorej má byť oznámené "rozhodnutie týkajúce sa fínskej bezpečnostnej politiky", je naplánovaná na nedeľu, napísala agentúra AFP s odvolaním sa na úrad fínskeho prezidenta. Tiež rozhodnutie Švédska o členstve v NATO sa očakáva v skorej dobe.

Rekordná podpora

Podpora vstupu do Severoatlantickej aliancie v oboch krajinách po februárovom ruskom útoku na Ukrajinu výrazne vzrástla. Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky televízie Yle teraz vstup podporuje 76 percent Fínov, iba 12 percent opýtaných sa vyjadrilo proti. V predchádzajúcich rokoch pritom členstvo podporovala len asi štvrtina obyvateľov Fínska.

Osud Ukrajiny je pre Fínsko obzvlášť znepokojujúci. Krajina zdieľa s Ruskom 1 300 kilometrov dlhú hranicu a v roku 1939 čelila invázii zo strany Sovietskeho zväzu. Fínsko sa dlho útoku úspešne bránilo, napokon ale v dôsledku konfliktu prišlo o desať percent svojho územia.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg koncom apríla vyhlásil, že ak Fínsko a Švédsko o vstup do aliancie požiadajú, budú vítané a ich prijatie bude rýchle. Naproti tomu Moskva varovala pred "vojenskými a politickými následkami".

 

01 - Modified: 2024-04-23 19:25:08 - Feat.: - Title: Fínsko stojí po vstupe do NATO na frontovej línii. Dĺžka hraníc s Ruskom sa zdvojnásobila 02 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 03 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 04 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 05 - Modified: 2024-04-23 14:46:20 - Feat.: - Title: Juh Fínska zasiahli neobvyklé snehové prehánky, v Helsinkách komplikujú dopravu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:32