Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron.SNÍMKA: REUTERS
StoryEditor

Nemecký kancelár ocenil priateľstvo s Francúzskom a označil ho za vzor pre Európu

09.05.2022, 19:35

Scholz tiež vyjadril podporu Ukrajine, ktorá čelí ruskému vojenskému vpádu. Macron následne pripomenul, že štandardy pre vstup do Európskej únie sú veľmi prísne, preto nemožno očakávať rýchle prijatie Ukrajiny.

Nemecko-francúzske priateľstvo je vzorom pre Európu, a to obzvlášť v terajších ťažkých časoch, keď na kontinente kvôli ruskej agresii opäť zúri vojna. Dnes to v Berlíne na stretnutí s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz. Podľa Macrona, pre ktorého je návšteva nemeckej metropoly prvou zahraničnou cestou po začatí druhého prezidentského mandátu, je spoločným cieľom Nemecka a Francúzska silná Európa.

"Nemecko-francúzske partnerstvo a priateľstvo je inšpiráciou a motorom Európy a v dobe ruskej agresie je potrebnejšie ako inokedy," povedal Scholz. Zdôraznil, že Európa musí posilniť svoju bezpečnosť, a to nielen vojenskú, ale aj klimatickú a energetickú. Rovnako sa vyjadril aj Macron. "Máme spoločný cieľ, ktorým je jednotná, silná a sebavedomá Európa," uviedol Macron.

image

Scholz: Nemecko musí Ukrajine pomôcť

Scholz tiež vyjadril podporu Ukrajine, ktorá čelí ruskému vojenskému vpádu. "Stojíme pevne na strane Ukrajiny," povedal. "Sme jednotní aj v tom, že Ukrajina patrí do európskej rodiny," povedal kancelár. Macron následne pripomenul, že štandardy pre vstup do Európskej únie sú veľmi prísne, preto nemožno očakávať rýchle prijatie Ukrajiny.

"Potrvá to roky, možno desaťročia," povedal francúzsky prezident. Na túto tému dnes hovoril počas návštevy Štrasburgu, keď povedal, že EÚ by mala zvážiť vytvorenie paralelného spoločenstva, ktoré by umožnilo zapojiť neunijné štáty do európskych štruktúr.

Macron sa po znovuzvolení prezidentom vydal na prvú zahraničnú návštevu do Berlína, s ktorým má Paríž mimoriadne úzke väzby. Tiež Scholz sa po minuloročnom uvedení do kancelárskej funkcie na prvú zahraničnú cestu vydal do Paríža za Macronom. Scholz na tlačovej konferencii povedal, že dnešná Macronova návšteva, ktorá pripadá na Deň Európy, je mimoriadne symbolická.

01 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 03 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 05 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:45