putin lukašenkoReuters
StoryEditor

Spory sú zažehnané. Putin a Lukašenko rokovali napriek útoku o normalizácii vzťahov

03.04.2017, 20:45
Autor:
ČTKČTK
Obe krajiny sa zložito dohadujú o cenách plynu a o vzájomnom obchode.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Petrohrade rokoval viac ako päť hodín so svojím bieloruským partnerom Alexandrom Lukašenkom. Po rokovaní, ktoré začalo necelú hodinu po krvavom teroristickom útoku v petrohradskom metre, medzi oboma štátnikmi vraj žiadne spory nezostali. 

Obaja štátnici útok v metre dôrazne odsúdili a vyjadrili sústrasť pozostalým. Vyjadrili tiež presvedčenie, že páchateľ alebo páchatelia budú vypátraní a potrestaní. Bieloruské bezpečnostné orgány budú vraj pri vyšetrovaní ruským kolegom pomáhať.

Hlavnú pozornosť však obaja štátnici venovali zhoršeným rusko-bieloruským vzťahom, ktoré v poslednej dobe poznamenali najmä nezhody v cene ruských energetických surovín a problémy s dovozom bieloruskej poľnohospodárskej produkcie.

Výhrady k cene ruskej ropy a plynu dáva Bielorusko najavo už od začiatku minulého roka, kedy označilo cenu, ktorú požaduje Rusko, za neudržateľnú a začalo Moskve platiť menej. Rusko reagovalo pozastavením vývozu ropy.

Tento spor bol podľa Putina dnes nielen vyriešený, ale obe strany sa dohodli aj na energetickej spolupráci až do roku 2020. Sporné názory na ceny plynu budú podľa šéfa Kremľa urovnané počas desiatich dní. Do začiatku budúceho roka majú byť vypracované pravidlá "jednotného plynového trhu". Dodávky ruskej ropy budú v plnom objeme obnovené.

Moskva a Minsk sa tiež ocitli na hranici roztržky ohľadom dovozu bieloruskej poľnohospodárskej produkcie. Rusko prakticky od vyhlásenia západných sankcií v roku 2014 obviňuje Bielorusko, že cez jeho územie do Ruska preniká západné ovocie a zelenina, ktoré sú v Rusku vystavené protisankciám. Moskva tiež obviňuje bieloruských pestovateľov, že ich produkcia odporuje ruským normám.

Aj tieto výhrady podľa Putina po dnešnom rokovaní prestali platiť. Rusko vyšle do bieloruských podnikov expertov, ktorí problémy s údajne nedostatočnou kvalitou odstránia.

Normalizáciu vzťahov na spoločnej tlačovej konferencii potvrdil aj Lukašenko. "K dnešnému dňu žiadne nevyriešené problémy nezostali. Počas desiatich dní naše vlády všetko dohodnú a ekonomika sa vráti do normálneho režimu. Je samozrejme zlé, že problémy nižšej úrovne musia riešiť prezidenti," povzdychol si bieloruský vodca.

01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 03 - Modified: 2024-04-25 18:03:00 - Feat.: - Title: Ceny ropy mierne klesajú, prispievajú k tomu obavy ohľadom dopytu v USA 04 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 05 - Modified: 2024-04-25 05:14:43 - Feat.: - Title: Viete, aké ste manželky podľa horoskopu? Tieto znamenia sa radia k tým najlepším
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:18